Pocketbibban ligger i framkant

1 nov 2016 • 2 min

Intresset för mobila biblioteksbesök växer lavinartat i Finland. Med appen Taskukirjasto kan användarna låna, söka, beställa och läsa e-böcker utan att besöka det fysiska biblioteket.

Foto: Tony Rintamäki & Dani Rönnqvist
Foto: Tony Rintamäki & Dani Rönnqvist

På finska heter Helmetbibliotekens nya app Taskukirjasto, vilket ordagrant kan översättas med Fickbiblioteket. Finlandssvenskar kallar den gärna för Pocketbibban.

– Den är framtagen mot bakgrund av att över 30 procent av de digitala besöken på Helmetbiblioteken redan är mobila, säger chefen för Vandas e-tjänster, Mikko Vainio.

Pocketbibban fungerar både för mobiltelefoner och läsplattor och kunde börja laddas ner i början av augusti i år. När Biblioteksbladet intervjuar Mikko Vainio i slutet av september har det redan registrerats 10 522 användare, 66 824 förnyade lån samt 24 232 bokreservationer.

– Förutom att förnya lån och reservera böcker kan man bland annat även göra sökningar och från början av oktober också läsa eller lyssna till e-böcker, berättar Mikko Vainio som är upphovsmannen bakom funktionen Kompislån.

[fakta id=”15090″]

Hur fungerar den?

– En kompis kan rekommendera en bok till dig och du kan då låna den direkt via appen, såvida inte boken är reserverad eller om du är minderårig och det är exempelvis en vuxenbok eller video.

Appen innehåller det egna lånekortets streckkod, så man kan låna utan att ha själva kortet med sig. Ännu sker detta via disk eller automat, men på biblioteket i Mårtensdal i Vanda finns ett par hundra böcker försedda med så kallad NFC-klistermärken (på svenska ”närfältskommunikation”).

– För de böckerna räcker det att låntagaren lägger sin mobil mot märket och sedan godkänner lånet, förklarar Mikko Vainio.

Enligt honom går i princip alla traditionella bibliotekstjänster att automatisera och digitalisera.

– Vi gör det hela tiden utifrån att låntagarna ska få en fördel. Vad gäller exempelvis appfunktionen Kompislån vet vi att kompisars rekommendation väger tyngst.

Helmetbibliotekens nya app är framtagen i samarbete med den finländska firman Enisoft och Mikko Vainio spår att det kan finnas intresse även utomlands.

– En så avancerad biblioteksapp som den här finns ingen annanstans. Inte ens i Singapore som annars ligger väl framme på området.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min