Ta det lugnt!

3 november, 2011

Informationsteknologin av idag är utan tvekan lugnets fiende. Elda igång din dator, lägg kanske din smarta mobil bredvid på skrivbordet och börja räkna allting som pockar på din uppmärksamhet…

Erik Stattin

utan att du egentligen ber om det. Jag lovar att du kommer att bli överraskad över hur mycket din dator och telefon vill säga dig.

Jag brukar kalla dem för gravstenar, alla små påminnelser som dyker upp. Det må vara om virusskyddet som behöver uppdateras, det där mailet med flera utropstecken i ämnesraden eller ett Wordfeud-lägg du bara måste kontra. Gravstenar över min uppmärksamhet, allihop.

Tänk också på vad som händer när du kollar din mail. Håller du andan? Det har observerats att det är så pass vanligt att det fått ett eget namn: e-post-apné. Du tappar lite syre, fly-eller-fäkta-instinkten aktiveras och stressnivån ökar.

Jag har börjat uppskatta prylar och tjänster som inte skriker på uppmärksamhet utan som lugnt och smidigt anpassar sig efter mig och mina behov. Jämför t ex en iPad med en Kindle. Visst, den förra kan en massa saker medan den senare kan rätt få. Men skillnaden i hur de beter sig i mitt hem är drastisk. Medan ”paddan” ständigt vill att man ska klappa den, ligger Kindlen snällt och väntar på att jag ska plocka upp den. Att starta en iPad i mörker är att bli lite blind av ljuschocken, medan Kindlen aldrig skulle få för sig att bete sig på det sättet, rumsren som den är.

Lyckligtvis finns det de som tänker kring hur vi ska få fogligare tekniska prylar och förhoppningsvis får de stort inflytande över hur framtidens datorer och tjänster utformas. 

En av dem är forskaren Alex Soojung-Kim Pang som formulerat idén om ”contemplative computing”, ett begrepp som kan tyckas vara en självmotsägelse. När vi tänker kring datorer och vad dessa gör, handlar det i hög grad om effektivitet och rationalisering. Eftersom datorer har blivit en sådan självklar del av oss, ibland närmast som proteser för våra sinnen, så tenderar vi att använda dem för att bli snabbare, smartare och mer produktiva – även om det inte måste vara på det viset.

Kontemplativ datoranvändning är mer ett sätt att tänka än en särskild teknologi. Det handlar om att använda datorer och IT-system på ett sätt som främjar eftertanke, fokusering, skicklighet och kreativitet; Om att få dig att sakta ner, bara lite grann, kanske ta några djupa andetag och känna att du har kontroll över situationen.

Det har talats om vikten av att ta ”digital semester”, att regelbundet under kortare eller längre tid lägga ifrån sig alla prylar och digitala vanor, för att på något sätt återhämta sig från våra sönderstressade sociala medier-liv.

Jag tror inte det är särskilt effektiv i det långa loppet. Det ändrar liksom inte systemet. Du kommer bara tillbaka till samma krav och jäkt.

Här är istället två andra motståndsstrategier:

1. Experimentera med dig själv. Börja med att systematiskt registrera irritationspunkter och allt som försöker sno din fokus. Allt för att få en bild av hur absurd din digitala tillvaro är, och hur den kan förbättras.

2. Börja pyssla! Använd resultatet från dina självexperiment för att ta kontroll över prylarna hemma och på jobbet. Känn att du får kontroll över dem och att de hjälper dig att uppnå kontemplativa tillstånd, dvs situationer där dina behov står i centrum, inte datorns.

Det ser inte ut som att det blir mindre antal skärmar och system i vår vardag. Uppmärksamhet är vår tids mest eftertraktade valuta. Se till att ha mycket av den på banken.

 

3 Responses to Ta det lugnt!

 1. lina z y on 1 december, 2011 at 02:23

  Mer på témat:
  Don’t blame the information for your bad habits
  Clay Johnson on info overload vs. info overconsumption
  http://radar.oreilly.com/2011/11/information-overload-overconsumption-diet.html

  • Kelenna on 20 december, 2011 at 09:42

   This is exactly what I was looking for. Thanks for wtrinig!

 2. Lugnande | Erik Stattin är här on 12 maj, 2013 at 04:49

  […] på en krönika jag skrev för Biblioteksbladet, om Alex Soojung-Kim Pang och hans idéer om “contemplative […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att undvika spam ber vi dig svara på följande fråga: *

Additional scripts for RSS widget