Kvinnor, kvinnor…

8 mars, 2012

Författaren Märta Tikkanen invigningstalade  på Internationella kvinnodagen när   Nordisk kvinnolitteraturhistoria sjösattes på webben. Portalen med sina stora sökmöjligheter, ämnestaggar och externa länkar lanseras på tre språk; engelska, danska och svenska. 

Arbetet med portalen har skett på Kvinnohistoriska samlingarna vid Göteborgs universitet och Kvinfo i Köpenhamn. Fem referens- och uppslagsverk som rymmer 250 artiklar om 850 kvinnliga nordiska författare under en tusenårsperiod har digitaliserats. Texterna är skrivna av  forskare från hela Norden. Professorn och litteraturvetaren Ebba Witt Brattström ingick i redaktionen för böckerna som lanserades under 1990-talet.

Runtom i landet firas förstås kvinnodagen på flera bibliotek i landet. Dagen till ära förs ett panelsamtal med Maria-Pia Boëthius, Linus Fremin och Anna Cavalin, som analyserar boken En dåres försvarstal av August Strindberg ur ett feministiskt perspektiv. Panelsamtal i Rotundan börjar kl 18 och leds av Stefan Ingvarsson.

I Malmö uppmärksammas 8 mars med Iran som tema på Stadsbiblioteket. Klockan 13 och 16 visas filmen Kvinnor offside om fotbollsälskande kvinnor i Iran. Under kvällen kommer den iranska översättaren Sara Sarabi berätta om kvinnornas situation i Iran. I kväll kan man även se en humoristisk pjäs om en iransk kvinnodag. I Iran är internationella kvinnodagen är förbjuden i Iran.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att undvika spam ber vi dig svara på följande fråga: *

Additional scripts for RSS widget