Kränkt part vill förhandla

26 september, 2012

Svenska förläggarföreningens VD, Kristina Ahlinder, skräder inte orden när BBL ringer upp henne för att ställa några frågor om e-böcker och de avbrutna förhandlingarna med Svensk Biblioteksförening.
– Det har i det närmaste bedrivits en hatkampanj mot förlagen. Att beskriva motparten på det sätt som Svensk Biblioteksförening har gjort är kontraproduktivt. Det är oerhört kränkande att bli behandlad på det här sättet, säger Kristina Ahlinder,

– Dessutom är det osmakligt att Svensk Biblioteksförening har samröre med representanter som Piratpartiets Anna Troberg! Vill man verkligen framstå som ett lagligt Pirate Bay?! Det tror inte jag.

Kristina Ahlinder menar att man har en helt annan attityd i Norge och Finland där biblioteken och förlagen samarbetar mer kring e-böcker. Hon undviker dock att svara på frågan varför förlagsbranschen inte fokuserar mer på nya medievanor och blir marknadsledande istället för att demonisera biblioteken.

– Hur tänker du då?! Det finns ingen kommersiell marknad idag och det måste förlagen få en chans att bygga. Varför skulle du som lånar gratis e-böcker på biblioteket överhuvudtaget vilja klicka in dig på nätbokhandeln för att köpa en e-bok?

Det kostar helt enkelt för mycket och är inte kommersiellt gångbart att ge ut  e-böcker om inte den ekonomiska kalkylen går ihop. Det handlar inte om att enbart lägga ut en Wordfil, understryker Kristina Ahlinder. E- boken är ett särskilt format som kräver en särskild investering.

Men det finns ljus i tunneln menar Ahlinder. Förläggarföreningens ordförande Eva Bonnier har tagit kontakt med Biblioteksföreningens ordförande Inga Lunden och ett möte kommer att äga rum inom kort.

– Vi vill ha en fortsatt dialog om e-böckerna, gärna med en seriös motpart. Vi eller troligast förlagen själva ser fram emot att samtala med exempelvis en aktör som SKL, som ju varit på tal som part för bibliotekssidan och som på ett annat sätt kan företräda biblioteken.

Läs en längre intervju i BBL nr 8

.

37 Responses to Kränkt part vill förhandla

 1. Maria on 26 september, 2012 at 10:07

  ”Varför skulle du som lånar gratis e-böcker på biblioteket överhuvudtaget vilja klicka in dig på nätbokhandeln för att köpa en e-bok?”

  För att då äger man filen man har köpt och den ”återlämnas” inte efter en månad.

  • Stefan Eriksson on 25 oktober, 2012 at 12:52

   Vilket dock tyvärr inte behöver vara sanning. Vad jag har förstått så utvecklas digital försäljning allt mer mot att se sig själva som service. Det man betalar för är en licens som ofta innefattar stycken som säger att ”service givaren har rätt att när som helst ändra i detta avtal, eller säga upp det”. Minns bland annat att det har varit en historia om att e-böcker i från iBooks (tror jag) hade anmälts som obscena någonstans och där efter snabbt dragits in i från alla som hade köpt boken. Jag oroar mig för att det är den sortens marknad förläggarföreningen vill ha fram.

   Ursäkta att mycket av mitt inlägg här bygger på hörsägen och vaga minnen.

 2. Rickard Olsson on 26 september, 2012 at 10:11

  Om hon fått uppgiften att det skulle krävas ”särskilda investeringar” för att skapa en e-bok så kan jag meddela att hon blivit blåst av sina konsulter. Det känns inte särskilt seriöst att skryta med sin oförmåga att upphandla, kan jag tycka.

  Jag köper böcker till stor del för att visa uppskattning för författaren, inte för att göda de dinosaurier till mellanhänder som försöker klamra sig fast i 50-talet. När den poletten trillat ner ordentligt så kommer den ekonomiska kalkylen plötsligt gå ihop alldeles utmärkt, fast för andra än Ahlinders uppdragsgivare och på ett helt annat sätt än Ahlinder hoppas på.

 3. Jon Hallin on 26 september, 2012 at 10:19

  ”– Dessutom är det osmakligt att Svensk Biblioteksförening har samröre med representanter som Piratpartiets Anna Troberg! Vill man verkligen framstå som ett lagligt Pirate Bay?! Det tror inte jag.”

  Jag gillar att hon gör kopplingen mellan bibliotek och Pirate Bay. Synd bara att hon helt har missat poängen.

 4. Joshua_Tree on 26 september, 2012 at 10:21

  Den där ”lagligt Pirate Bay”-retoriken är oseriös och osmaklig. Om något är The Pirate Bay ett olagligt bibliotek. Att överhuvudtaget prata om att ”låna” filer är rent löjeväckande, och dessutom är det inte gratis utan i själva verket en dyr historia. Det som borde vara sjukt billigt och kunna skötas från en server i Säffle är istället mycket dyrare. Jag önskar att biblioteken helt enkelt slänger på luren i örat på Ahlinder och låter henne bygga sin marknad för e-böcker själv. Lycka till med det.

 5. Pellejöns on 26 september, 2012 at 10:24

  Ska vi inte ta och leka lite med orden här så kan vi se hur intelligent den här Kristina Ahlinder framstår som?

  Låt oss ta bort ”e-” ur ett av hennes citat, då får vi följande:

  Varför skulle du som lånar gratis böcker på biblioteket överhuvudtaget vilja klicka in dig på nätbokhandeln för att köpa en bok?

  Känns väl som att det fungerar rätt bra idag va? Vissa vill man ha i bokhyllan (oavsett om den är virtuell eller inte) och läsa om och andra är man nöjd att man inte köpte för att man tröttnade efter första kapitlet…

  • Joshua_Tree on 26 september, 2012 at 10:25

   Briljant! :)

  • Jon Hallin on 26 september, 2012 at 10:28

   Snyggt!

   • Nicklas on 26 september, 2012 at 10:38

    Argumentet ”ingen köper om de kan låna” är ju bara så 1800-tal.

  • Ulric on 27 september, 2012 at 07:54

   Mitt i prick.

 6. Jan Szczepanski on 26 september, 2012 at 11:25

  Vad är det som är så briljant? Vad är det som är så snyggt?
  Varför är Argumentet ”ingen köper om de kan låna” så 1800-tal.

  P-boken har funnits i hundratals år liksom förlagsväsendet. E-boken inte mer än några år. Gissa i vilket fall det finns en kommersiell marknad och i det andra ingen.

  Biblioteksföreningen bör ge förlagen en chans att bygga upp en marknad innan man ropar på lagstiftning! Utan markand inga e-böcker. Så enkelt är det. Slänga på lurar och avbryta förhandlingar är verkligen inte rätt sätt att hjälpa förlagen.

  Svensk biblioteksförening har verkligen gjort en magplask i frågan när man smutskastar förlagen och framställer förlagen som enbart profithungriga kapitalister. Marknade kan inte bestå av enbart bibliotek. Självklart är det inte biblioteken som ska stå för huvuddelen av marknaden. Jag tycker nog att förlagen har en poäng. Vi ska inte förstöra förlagens legitima rätt att försöka skapa en kommersiell marknad. Utan böcker inga bibliotek. Vi måste kunna lugna ner oss och avvakta. Smutskastning hjälper inte.

  Jan

  • J on 26 september, 2012 at 02:53

   Jag småflinar lite åt begreppet ”förlagens legitima rätt att försöka skapa en kommersiell marknad”. Det låter som om du tycker att varje aktör på marknaden har rätt att hålla borta företeelser de anser hota sin verksamhet tills de anser att att de står tillräkligt väl rustade för att slippa bli utkonkurrerade av nämnda verksamhet.

   Förlagen har dessutom haft tid på sig (t.ex. Kindle kom 2007) att skapa en kommersiell marknad, men istället har man försökt sälja e-böcker för dubbla pocketpriset och förlöjligat sig genom att låta e-böcker av vissa titlar vara slut på lagret när man surfat in på deras hemsidor.

   • Faktiskt on 5 oktober, 2012 at 08:31

    … och Internet har funnits betydligt längre än sen 2007. Att komma dragandes med något så absurt argument som ”vi måste få en chans att bygga upp marknaden” är ju bara patetiskt. Bokförlagen har ju haft alla chanser men valt att inte ta dem.

  • Joshua_Tree on 26 september, 2012 at 05:32

   ”Slänga på lurar och avbryta förhandlingar är verkligen inte rätt sätt att hjälpa förlagen.” Och? Tror du att biblioteken är till för förlagen så är du verkligen ute och snedseglar. Och vad gäller smutskastandet så tycker jag nog att det är betydligt mer av den varan från förlagssidan. Se bara intervjun ovan.

  • Mikael on 27 september, 2012 at 06:20

   Det finns en kommersiell marknad redan, precis som med pappersböcker.

   Men, så som du formulerar dig så verkar du utgå från att eventuell kommersiell marknad måste styras av förlagen (”så som det alltid har varit” vore väl en passande beskrivning av den attityden) och att det naturligtvis inte blir några böcker skrivna om inte den kommersiella mellanhanden som kom att få så mycket makt över bokbranschen till stor del p.g.a. de resurser som förr krävdes för att trycka och distribuera fysiska kopior av en bok, resurser som mellanhänderna specialiserade sig på att mot ersättning tillhandahålla…

  • Ulric on 27 september, 2012 at 07:58

   Marknaden finns ju redan. Senaste boken jag köpte var en e-bok. Den var något dyrare än p-boken, men den marginella skillnaden uppvägdes av att jag kan läsa den i mobilen och på datorn utan att ha med mig ett extra föremål. Jag ser ingen anledning att vänta på att förlagen skall låta sig släpas baklänges in i 2010-talet, skrikande och sparkande.

 7. Kristofer Pettersson on 26 september, 2012 at 11:31

  Jag tar personligt anstöt av att du anser det osmakligt att ha samröre med min partiledare. Vem är det som ägnar sig åt förtal egentligen? Anna Troberg lägger ner enormt mycket energi på att fundera på hur förlagens framtid kan se ut. Du har missuppfattat PPs roll i det hela. PP är det enda parti som vill reformera upphovsrätt så att den överlever de närmsta 20 åren. Alla andra partier vill ignorera frågan (annars hade upphovsrätten varit en brännhet fråga 2014) och den enda slutsats du kan dra av det är att de struntar i er bransch. Möjligtvis kanske du når någons öra med hjälp av lite lobbying and kampanj-pengar, men om du verkligen tror att det ger er något är er framtid räknad i år. Nej, du borde nog slänga dig på telefonen och be Anna Troberg om ursäkt därför att trenden just nu är en total upplösning av Svenska förläggarföreningens existensberättigande.

  • Fredrik Andersson on 26 september, 2012 at 05:03

   Right on!

 8. Niklas on 26 september, 2012 at 11:36

  Ja herregud! Varför skulle någon någonsin köpa en bok när man kan låna den gratis på ett så kallat bibliotek? Det mest vansinniga koncept jag någonsin hört….

 9. […] I en intervju med Biblioteksbladet så säger VD:n för Förläggareföreningen Kristina Ahlinder. – Dessutom är det osmakligt att Svensk Biblioteksförening har samröre med representanter som Piratpartiets Anna Troberg! Vill man verkligen framstå som ett lagligt Pirate Bay?! Det tror inte jag. […]

 10. Wanja on 26 september, 2012 at 01:40

  Håller med Kristofer Pettersson, jag blir förolämpad av att du kallar det osmakligt att ha samröre med vår partiledare. Helt klart förtal. Prova att lyssna på vad hon har att säga innan du förkastar det som idioti!

 11. Peter Ståhlberg on 26 september, 2012 at 02:01

  Man häpnar över motargumenten här. ”Utan marknad inga e-böcker” . Varför lever alla större producenter av media alltid i det blå? Varför tror de mestadels att utam dem kommer ingen media eller kultur produceras. Utan dem finns ingen marknad? Seriöst, hur mycket storhetsvansinne kan man ha? Marknaden som man ständigt hänvisar till är inte alls beroende av förlag. Ett faktum som skrämmer brallorna av dem. Vad värre är: de förstår sig inte alls på de nya konsumtionsmönster (eller microtransaktioner) som nu skapas. Att sedan konsumenter håller på att bli både producenter såväl som konsumenter är rena skräckscenariot för alla stora monopolistiska mediabolag. Men sanningen är att antingen anpassar ni er vksamhet eller så går ni under som en fotnot i historien. Inga alternativ finns. Såvida vi inte avveklar det fria samhället förstås, vilket somliga tycks villiga att genomföra tyvärr.

 12. » Ahlinders förvirrade bibbelbubbla on 26 september, 2012 at 03:54

  […] har idag med en intervju med Svenska förläggarföreningens VD Kristina Ahlinder, där hon först försöker smutskasta […]

 13. Daniel on 26 september, 2012 at 04:22

  Glöm inte bort att storförlagen idag tjänar pengar på att sälja tryckta böcker. Marknaden med e-böcker är däremot kostsam och osäker.
  Ahlinder å sin sida driver envetet momsfrågan vilket passar rätt bra ihop med de största förlagens passivitet. Tyvärr är det inte momsen som är problemet: tittar man idag tillbaka topplistan 2011 och jämför priset för pocket och e-bok så ser man att skillnaden är _betydligt_ större än momsskillnaden. E-böckerna kostar ca 150% mer än pocketboken. Att i detta läge påstå att vi (biblioteken) inte ska ”förstöra förlagens legitima rätt att försöka skapa en kommersiell marknad.” är okunnigt. Det är tyvärr förlagen själva som håller på att förstöra denna marknad. Våga satsa på volym, släpp allt till utlåning på biblioteken och sänk e-priset till strax under pocketpriset.

 14. Viktualiebrodern on 26 september, 2012 at 04:32

  Det är ju lite lustigt att uttrycka beröringsångest med Anna Troberg som förespråkar fri delning för icke-kommersiellet bruk av böcker översatta till ”elektroniska”, men störta sig in i samarbete med Eva Bonnier, vars förlag en gång byggdes upp på kommersiellt pirateri, utan ersättning till upphovsmannen, av böcker översatta till svenska.

  Det var ju då det förstås.

 15. Johanna Drott on 26 september, 2012 at 06:20

  Över lag så är frågan om marknad en väldigt intressant sådan. Låt oss ställa bokläsande som aktivitet i relation till alla andra aktiviteter i hela världen, och konstatera att människor kan göra endera av två alternativ: läsa en bok, eller göra någonting annat.

  Det första som slår oss vid den här jämförelsen är att alternativet att göra någonting annat är väldigt mycket större än alternativet att läsa en bok. Och att världen sålunda utgör ett brutalt distraktionsmoment när det gäller läsande.

  Alla som någonsin gått en högre utbildning och på något vis inte lyckats läsa inför tentan kan förklara i detalj hur denna distraktionsprocess går till.

  För den som vill bygga marknad så gäller det att ta denna process i beaktande. Konkurrensen sker inte mellan e-boken och den gamla hederliga boken – konkurrensen sker mellan läsandet och allt annat i hela världen. Och om läsandet görs till en besvärligare process än det behöver vara, så har människor inga som helst svårigheter att i stället slötitta på teve, prata med folk via sociala medier, leka med barnen eller helt enkelt gå ut på en promenad.

  Precis som de gör i relation till gamla hederliga böcker.

  Det finns ingen marknad för e-böcker, sägs det. Okay. Hur blir det lättare att bygga marknad när läsandet aktivt görs besvärligare än det behöver vara?

 16. Jörgen L on 26 september, 2012 at 06:30

  Det enda förlagen kommer att uppnå med sin både korkade, snikna och oresonliga hållning är att folk kommer att vänja sig vid att skaffa ”illegala” kopior av e-böcker. Ur förlagens synvinkel vore det oerhört mycket smartare att anpassa sig till verkligheten och vänja folk vid att det är till biblioteket man ska vända sig när man vill ”låna” en e-bok. Då kan de få nån form av biblioteksersättning och boken ”lånas ut” i ett trasigt filformat som är lite svårare att kopiera.

  Som Rickard säger ovan, ”produktionen” av en e-bok är i stort sett gratis om man redan har texten på datorn, vilket alla har idag. Den behöver bara formatteras till ett lämpligt format, vilket i stort sett är en automatisk process. Några stora investeringar i att skapa e-boken finns inte, om förläggarna tror det så har de blivit blåsta av någon. Produktionskostnaden för en kopia är NOLL, om de då kan få ett par kronor för varje kopia de distribuerar via biblioteken så är det ren vinst, och mycket bättre för förlagen än om det etablerar sig ett mönster av privatkopiering av e-böcker.

  Förlagen måste inse att e-boken mest är ett sätt att sälja pappersböcker. Som nån sa ovan, vissa böcker vill man ha i bokhyllan.

 17. @collentine on 27 september, 2012 at 12:19

  Håller definitivt med Kristina Ahlinder om att vi bör titta mer på Norge och Finland i deras samarbete mellan förläggare och Bibliotek.

  Särskilt på delen där Norge ska publicera 250 000 copyrightade böcker online
  https://trello.com/card/norway-to-make-250-000-copyrighted-books-available-online-http-bit-ly-s32ido/4fe1efacd02f6409410dde7b/111

 18. […] VD, Kristina Ahlinder är så mån om att hålla liv i denna fantasivärld att hon i en intervju i Biblioteksbladet bland annat sa detta: Dessutom är det osmakligt att Svensk Biblioteksförening har samröre med […]

 19. Tomas on 28 september, 2012 at 01:18

  Jag tror att en Spotify-motsvarighet med streamade e-böcker skulle kunna vara en lösning. Priset skulle dock behöva ligga betydligt lägre än Spotify, för som Johanna Drott säger ovan så konkurrerar e-böcker med allt annat (och till skillnad från musik är det inget bakgrundsmedium). För att inte biblioteken skulle konkurrera ut denna tjänst, om förlagen oroar sig för det, skulle avtal kunna tecknas så att böckerna finns på biblioteken några månader senare än på ”Bookify”.

 20. Enligt Min Humla » Veckans plattnacke v.39 on 1 oktober, 2012 at 01:24

  […] pris; Kristina Ahlinder, VD på Förläggarföreningen. Med följande uttalande i en intervju i Biblioteksbladet försäkrade hon sig om plattnackepriset vecka 39, trots ovanligt hård konkurrens från […]

 21. […] Tack till alla de förläggare och annat bokförlagsfolk som vågade haffa mig i vimlet och säga: “Vi ser samma problem som ni gör, men vi vet inte hur vi ska lösa dem. Berätta för oss!” Ni är mycket modigare än era kollegor som vägrade prata med mig för ett par år sedan eller Förläggareföreningen som tycker det är osmakligt att prata med mig. […]

 22. […] Biblioteksbladet: “Kränkt part vill förhandla” […]

 23. […] VD, Kristina Ahlinder är så mån om att hålla liv i denna fantasivärld att hon i en intervju i Biblioteksbladet bland annat sa detta: Dessutom är det osmakligt att Svensk Biblioteksförening har samröre med […]

 24. Bang Bang Bang on 12 december, 2012 at 05:56

  The Bang Bang Club…

  A drama based on the true-life experiences of four combat photographers capturing the final days of apartheid in South Africa….

 25. […] Svensk Biblioteksförening brakar ihop och bara Piratpartiet har en politik som kan lösa frågan. Reaktionerna är starka, vi tar hem debatten och vi etablerar oss ytterligare i svensk politik. “Dessutom är det osmakligt att Svensk Biblioteksförening har samröre med representanter […]

 26. […] I en intervju med Biblioteksbladet så säger VD:n för Förläggareföreningen Kristina Ahlinder. – Dessutom är det osmakligt att Svensk Biblioteksförening har samröre med representanter som Piratpartiets Anna Troberg! Vill man verkligen framstå som ett lagligt Pirate Bay?! Det tror inte jag. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att undvika spam ber vi dig svara på följande fråga: *

Additional scripts for RSS widget