Hylte satsar (och sparar) på Koha

26 nov 2012 • 2 min

I mitten av oktober gick startskottet för Projekt Koha – ett samarbete mellan Hyltebiblioteken och Regionbibliotek Halland. Hylte kommun har...

I mitten av oktober gick startskottet för Projekt Koha – ett samarbete mellan Hyltebiblioteken och Regionbibliotek Halland.

Hylte kommun har som hittills enda kommun i Sverige valt det fria systemet Koha som sitt biblioteksdatasystem för framtiden. En migrering till Koha genomförs 2012-2013 i samarbete med Regionbibliotek Halland i ett projekt finansierat av Region Halland. 

Bibliotekssystemet Koha är ett fritt datasystem för bibliotek med en licens som låter alla fritt använda, modifiera och sprida systemet vidare till andra. Det ägs och utvecklas i en global gemenskap av bibliotek, enskilda och företag. Att varje användare uttryckligen äger sitt system gör att den som har kompetensen själv kan utveckla och underhålla systemet. Den som inte vill göra det kan vända sig till något av de 30-tal företag runtom i världen som säljer Koha-relaterade tjänster. Till skillnad från de system som dominerar marknaden idag ska det också vara enkelt att byta leverantör men behålla sitt system. 

Varför ger sig då ett litet kommunbibliotek, med en mycket slimmad personalstyrka, obefintlig teknisk kunskap och dålig ekonomi, in i ett sådant här projekt? Monica Falk, Biblioteks- och kulturchef i Hylte:

– Vi tror på kombinationen det fria bibliotekssystemet Koha och den fria, nationella Libriskatalalogen som ett nytt tekniskt intressant och ekonomiskt alternativ för folkbiblioteken i Sverige. Vi besitter den praktiska kunskapen om vad ett bibliotekssystem ska innehålla för att vara ett effektivt arbetsredskap, och har krav på ett administratörsvänligt system för all bibliotekspersonal samtidigt som vi vill utveckla servicenivån för våra användare.

Med andra ord: bättre och fler tjänster, mer användar- och administratörsvänligt och billigare. Genom implementera Koha räknar man med att halvera sin kostnad, det handlar om cirka 100 000 kronor. Att inte fler hoppat på KOHA-tåget kan bero på att det kan vara lite knöligt att byta system.

Inom ett år är det tänkt ska systemet vara i drift.

Mer om Hylte och Koha-projektet blir det förhoppningsvis i BBL nr 1 2013.

Under tiden kan man läsa mer på Projekt Koha:s webbplats och på Region Hallands blogg

 

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min