Månadens uppsats

17 jan 2014 • < 1 min

Biblioteken vill främst använda Facebook för att skapa dialog med sina användare. Men det visar sig svårt att få till...

Biblioteken vill främst använda Facebook för att skapa dialog med sina användare. Men det visar sig svårt att få till den sortens ömsesidighet. Det resulterar i att bibliotekens egna Facebooksidor oftast handlar om envägskommunikation, information och marknadsföring.

 I sin uppsats ”Biblioteket på Facebook. En studie av hur akademiska bibliotek och folkbibliotek i Sverige använder sig av Facebook” har Anna-Karin Engqvist Jonsson undersökt 67 bibliotek och deras Facebooksidor. Analysen som omfattar 27 akademiska bibliotek och 40 folkbibliotek visar bland annat svårigheterna när det gäller att upprätta den eftersträvade dialogen.

De intervjuade bibliotekarierna uppger att de verkligen anstränger sig för att deras inlägg ska generera kommentarer, men att detta sällan lyckas.

Engqvist Jonsson gjorde sina observationer under mars månad 2012, då det publicerades sammanlagt 1 214 inlägg på de 67 bibliotekens Facebooksidor. Genomsnittet var 18,1 inlägg per bibliotek, fyra bibliotek gjorde inga inlägg alls under denna månad, sexton bibliotek åstadkom färre än fem inlägg medan tretton bibliotek uppdaterade sin sida med ett eller flera inlägg per dag. Av de 1 214 inlägg som biblioteken stod för resulterade endast tio procent i kommentarer. Bibliotekens användare gjorde under observationsmånaden totalt 38 inlägg, mindre än 0,5 inlägg per bibliotek.

Undersökningen omfattar också enkäter bland annat om anledningen till varför biblioteken alls ska ha en egen Facebook-sida. En majoritet svarar att det viktigaste skälet är att ”föra dialog med användarna”. 

Läs mer i  BBL  nr 1 2014.  

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min