Satsningar på nationell strategi och läsfrämjande

23 okt 2014 • 4 min

Satsning på en nationell biblioteksstrategi som aviserat. Kultursamverkansmodellen tillförs nya områden men inga nya medel och KB får inga nya...

Satsning på en nationell biblioteksstrategi som aviserat. Kultursamverkansmodellen tillförs nya områden men inga nya medel och KB får inga nya resurser för vare sig e-plikten, digital lagring och utveckling av databasen SwePub.

Den rödgröna regeringens kulturbudget rymmer en hel del satsningar och en hel del omprioriteringar. ”Anslaget föreslås minska för att bidra till att finansiera prioriterade satsningar”, förekommer ymnigt i denna budget. En prioriterad om än mindre satsning i jämförelse med andra är den som redan på förhand var aviserad: Att en nationell biblioteksstrategi ska tas fram för att främja samverkan och kvalitetsutveckling inom hela biblioteksväsendet. Under mandatperioden 2015-2018 avsätts total 40 miljoner i detta syfte. Det betyder 10 miljoner årligen, varav cirka 6 miljoner avsätts till KB för att ta fram en nationell biblioteksstrategi och för att tillgängliggöra e-böcker via den nationella katalogen Libris. Kulturrådet får resterande 4 miljoner per år för läsfrämjande arbete i samarbete med biblioteken.

Biblioteksområdet står inför ett antal utmaningar framöver. Läsförmågan sjunker och klyftan i kunskap och utbildning ökar. Biblioteken har en viktig roll att spela för att ändra denna utveckling och det är angeläget att biblioteken är tillgängliga och att deras fulla potential tas till vara, skriver man i budgetpropositionen.

Kultursamverkansmodellen omfattar samtliga län utom Stockholm. Redan förra regeringen föreslog förra året att modellen tillförs ytterligare ett område inom ramen för statsbidraget till lokala och regionala kulturverksamheter, nämligen läs- och litteraturfrämjande verksamhet. Den bedömningen delas av den nya regeringen men anslaget tillförs inga nya medel. 2014 gavs 1,3 miljarder att fördelas till musik, dans, museer, teater, bibliotek m fl inom ramen för modellen. Knappt lika mycket är avsatt för 2015 för att sedan öka endast marginellt fram till 2018. Och precis som förra året kan återigen noteras att mest bidrag inom ramen för modellen 2013 fick teater, dans, musik och museer (93 %). Biblioteksverksamheten står för en andel om 2,7 %, en liten ökning jämfört med 2012 då motsvarande siffra var 2,5 %.

Utöver ovan nämnda 6 miljoner från Kulturdepartementet för att ta fram en nationell strategi och tillgängliggöra e-böcker via Libris, får KB inga nya medel. Det vill säga myndigheten får inga förstärkningar till kärnverksamheten från Utbildningsdepartementet. 2014 hade myndigheten 346 miljoner i förvaltningsanslag. För 2015 blir det 348 miljoner kronor vilket är en viss uppräkning för pris- och löneökningar. Därtill minskas anslaget successivt under mandatperioden med totalt 3,9 miljoner (2015: 308 000; 2016-2018: 1,2 miljoner årligen) för att just ”bidra till att finansiera prioriterade satsningar”.

Kungliga biblioteket hade begärt en höjning av sitt anslag med totalt 17,5 miljoner kronor för att täcka avskrivningskostnader för investeringar i digital lagring och för arbetet med att ta emot e-pliktsmaterial. Myndigheten har även äskat 2,5 miljoner kronor för att fortsätta arbetet med att utveckla databasen SwePub.

MTM 2015: 108 miljoner (2014: 87 miljoner)
Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) tillförs cirka 19 miljoner för att från 2015 överta det statliga ansvaret för lättläst litteratur och nyhetsförmedling. I beloppet ingår 2 miljoner från Utbildningsdepartementet för att främja lättläst litteratur i skolan. Samtidigt minskas anslaget med 94 000 för att bidra till att finansiera prioriterade satsningar.

 Kulturrådet 2015: 42,5 miljoner (2014: 46,6 miljoner)
Får sänkt förvaltningsanslag med 5 miljoner till följd av omprioriteringar inom utgiftsområdet samt en minskning med 42 000 kronor 2015 för att finansiera prioriterade satsningar. Resten av mandatperioden (2016-2018) uppgår minskningen med 162 000 per år.

500 000 kronor som överförs från utgiftsområdet Integration och jämställdhet för att främja HBTQ-frågor inom kulturområdet.

Myndigheten för kulturanalys läggs ned:
Myndigheten, som bildades 2011, avvecklas under 2015 och upphör därefter. Motivering: MYKA bedriver analysverksamhet som delvis kan överlappa den analysverksamhet som ansvariga myndigheter på området själva bedriver. Regeringen vill återkomma med hur och var ansvaret för den officiella statistiken inom kulturområdet samt övergripande uppföljning och analys av kulturpolitikens utfall ska bedrivas.

De stora satsningarna i kulturbudgeten:
De tunga satsningarna i budgetpropositionen handlar om kultur i miljonprogramsområden, musik- och kulturskolorna samt Skapande skola som enligt regeringen bidrar till fler arbetstillfällen för kulturskapare.

100 miljoner årligen under mandatperioden för att stärka verksamheterna inom de kommunala musik- och kulturskolorna (totalt 400 miljoner).

25 miljoner till Skapande skola 2015 som därmed uppgår till 199 miljoner (2014: 172,7 miljoner). Tillförs ytterligare 30 miljoner årligen under resten av mandatperioden (totalt 115 miljoner).

50 miljoner 2015 och därefter 60 miljoner under resten av mandatperioden för att främja kulturverksamhet i miljonprogrammen (totalt 230 miljoner).

20 miljoner årligen under mandatperioden till kulturallianserna (teater, dans, musik) på kulturområdet (totalt 80 miljoner)

80 miljoner avsätts från 2015 till fri entré på statliga museer

Kronor och ören:
Kulturbudgeten ökar med 252 miljoner jämfört med 2014 – detta inklusive anslagens pris- och löneomräkning som uppgår till cirka 41 miljoner.
Hela kulturbudgeten omfattar 7,1 miljarder (2014: 6,8 miljarder).

Kuriosa:
Det finns en antydan i budgetpropositionen om att Statens centrum för arkitektur och design riskerar att om än inte försvinna så i fall på något sätt införlivas inom ramen för Moderna museets verksamhet. Så här skriver man:

Moderna museet och Statens centrum för arkitektur och design har i sin verksamhet många beröringspunkter och delar även på vissa gemensamma lokaler och administrativa funktioner/…/det kan finnas fördelar med att samla uppgifterna för Moderna museet och Statens centrum för arkitektur och design i en gemensam myndighet. Ett arbete med att analysera och belysa förutsättningarna för en organisationsförändring har inletts inom Regeringskansliet.

 

 

1 kommentarer

  1. MILJONPROGRAMMEN?
    Eftersom det är uppenbart att det är det befintliga som åsyftas vill jag påpeka att det, hittills, bara funnits ett enda!

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min