Rinkeby årets mångspråkiga bibliotek

24 apr 2015 • < 1 min

Rinkeby bibliotek har utsetts till 2015 års mångspråkiga bibliotek. Enligt motiveringen är biblioteket ”ett friskt pumpande hjärta i lokalsamhället”. Dessutom...

etwis7xpeop9ddiwxeecRinkeby bibliotek har utsetts till 2015 års mångspråkiga bibliotek. Enligt motiveringen är biblioteket ”ett friskt pumpande hjärta i lokalsamhället”.

Dessutom har eldsjälarna bakom verksamheten ”satt Rinkeby på kartan till och med för Nobelpristagare, men ännu viktigare är alla de barn som på biblioteket får mod att uttrycka sig.” Beskedet togs emot med jubel:

– Jättekul! Arbetsgruppen gör ett strålande jobb varje dag, säger Britta Palm, enhetschef för Rinkeby och Tensta bibliotek, i ett pressmeddelande.

Tolv bibliotek var nominerade och i juryn ingår representanter från Bibliotek Botkyrka, Internationella biblioteket, Kungliga biblioteket och Svensk Biblioteksförening

Priset delas ut till ett bibliotek som på ett ”bra sätt har utvecklat mångspråkig biblioteksverksamhet i nya riktningar”. Rinkeby bibliotek har sagostunder på arabiska, svenska och somali och fungerar som ett kultur- och informationscentrum, på en plats där cirka 90 procent av de boende har utländsk bakgrund.

– En mångfald av språk och uttryck är en rikedom i ett samhälle, säger Katti Hoflin, Stockholms stadsbibliotekarie i ett uttalande. Och jag är så stolt över det arbete som bedrivs dagligen i Rinkeby bibliotek! Det berikar oss alla.

Varje år bjuds Nobelpristagaren i litteratur in till Rinkeby bibliotek, ett besök där pristagaren tar del av ett program skapat av elever från Bredbyskolan och Rinkebyskolan i samarbete med författaren Gunilla Lundgren.

Tidigare pristagare är Fisksätra bibliotek (2011) och Öxnehaga bibliotek (2013).

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min