8-åriga Ella testar Bibblix

”Inte lika spännande att läsa på skärm” säger 8-åriga Ella Persson-Lindau, som ger varierande betyg till barnbiblioteks-appen.

6 oktober 2016
Bibblix har funnits på läsplatta sedan i våras. I augusti lanserades appen också för smarta telefoner. Foto: Annika Persson
Bibblix har funnits på läsplatta sedan i våras. I augusti lanserades appen också för smarta telefoner. Foto: Annika Persson

När jag öppnade Bibblix första gången började jag med att kolla vad man kan göra. Överst uppe är det ikoner med teman. Jag tycker det är bra att man kan välja vad man tycker är kul. En av ikonerna ändrar sig, till olika djur. Förut var det hundar, innan dess var det katter och nu är det hästar. Mina bästa teman är nog Läskigt, Roligt, Fantasy, Spännande och Djur. I djurkategorin gillar jag bäst böcker som handlar om talande djur.

BBL TESTAR

Vad? E-boksappen Bibblix.

Var?  I din padda eller nu också i mobilen.

För vem? Barn 6–12 år i Stockholm, Malmö och Katrineholm.

Sen såg jag att det fanns en massa böcker nedanför ikonerna och där hittade jag en Tina-bok som vi hade läst i skolan och då blev jag sugen på att läsa den. När jag hade klickat på boken kunde jag se vilka kategorier den hör till och läsa lite om den. Nedanför fanns det tips om liknande böcker och första delen i serien och så. Det står också att man bara kan läsa fem böcker i veckan. Det är bra så att man inte öppnar en massa böcker och sen inte kan läsa den man vill.

När man har valt trycker man bara på ”läs boken”. Men när jag försökte läsa Tina-boken stod det att du kan bara läsa den med Bluefire reader. Då tog det stopp, för den kunde jag inte installera själv. Jag fick be om hjälp. I Bluefire reader var instruktionerna på engelska. Det är inte heller bra för liksom alla kan ju inte engelska. Den andra läsaren är bättre. Sen skulle man gärna kunna ändra språk på boktexten också och på menyerna för alla kan ju inte svenska eller engelska.

Ibland söker man på nån bok som inte finns som e-bok, som Harry Potter. Då står det att man kan låna den på biblioteket. Men man förstår ju ändå det. Harry Potter är en ganska gammal bok.

Jag hittade den tredje Narnia-boken och gick in på den. Då fick jag upp förslag på ettan men inte på tvåan. Jag tycker alla böckerna i serien borde finnas med.

Det är inte lika spännande att läsa på skärm för man får inte riktigt hålla i själva boken. Men om man inte har med sig någon bok så går det bra. Om ens förälder är på möte eller jobbar på styrelse eller nåt sånt då är det bra att kunna läsa om man måste vara tyst. Fast har jag en padda spelar jag nog hellre spel.

Test: Ella Persson-Lindau, 8 år

Berättat för: Annika Persson, 48 år

Betyg

Nytta: 2,5

Nöje: 2

Användarvänlighet: 3,5

Tillgänglighet: 4,5

Kommentar: Jag kommer inte riktigt hålla på så mycket med det här tyvärr. Men det är kul att pröva. I läsaren är det svårt att veta vilken sida man är på. Det hade varit bra också om man kunde förstora texten med fingrarna som man brukar. Sökknappen kunde vara lite lättare att hitta.

Läs mer om Bibblix: 

Ett bok-Netflix för barn

Bibblix – I mobilen tidigare än planerat