Årets bästa barn- och ungdomsböcker samlade

Lagom till höstlovet, som numera kallas läslovet av regeringen, har Kulturrådet sammanställt det bästa från årets barn- och ungdomsbokutgivning.

27 oktober 2016 av Adam Westin
Foto: Kulturrådet
Foto: Kulturrådet

Barn- och ungdomsbokskatalogen är ett sorts magasin med intervjuer och boktips. Två som intervjuas är rapparen Ison Glasgow och Alma-pristagaren Meg Rosoff. Utöver svenska finns böcker och presentationer på språk som arabiska, somaliska, dari och engelska. Intill boktipsen finns rutor där man kan sätta betyg och kryssa i vilka man vill läsa. Publikationen består av tre olika delar som vänder sig till ungdomar, barn samt vuxna i deras närhet.

En grupp på sex personer har gjort urvalet. De har noterat att serieutgivningen och utgivningen av mångspråkslitteratur har växt.

– Bland bilder- och småbarnsböckerna handlar många om flykt, familj och vänskap. Det som händer i omvärlden tenderar att ge avtryck i litteraturen, säger Henriette Zorn på Kulturrådet, projektledare och redaktör.

I år är artonde året som Barn- och ungdomskatalogen ges ut. Katalogen som trycks i 400 000 exemplar innehåller tips på 210 böcker. Det går ännu att beställa katalogen på Kulturrådets hemsida och den kan även läsas online.