BBL testar: Fint men tråkigt om källkritik

5 nov 2018 • 2 min

VAD? Utställningen Det resande demokratilabbet. VAR? På Bokmässan och sedan biblioteksturné. FÖR VEM? Främst för högstadie- och gymnasieelever.

På skärmen sorteras de sura och ledsna smiliesarna bort ur tratten som samlar din information. Foto: Stina Loman.
På skärmen sorteras de sura och ledsna smiliesarna bort ur tratten som samlar din information. Foto: Stina Loman.

Väggen utanför kläs med en bild av en bokhylla. Där samsas en hjärna, en första hjälpen-väska, ett par hörlurar och ett gummiöra. Längre ner kolvar, mikroskop och en dator. Det sitter en pappersklämma på den andra väggen: ”Välkommen till det resande demokratilabbet”. Labbet lovar att vara en plats där ”motkrafter formas, framgångsreceptet för propaganda identifieras och vägen från avsändare till mottagare förklaras”.

Den portabla utställningen är producerad av Arbetets museum, som tillsammans med Statens medieråd och studieförbundet Sensus står bakom initiativet som ska utgöra en ingång till Statens medieråds metodmaterial i källkritik för högstadie- och gymnasieskolan. Efter vernissagen på Bokmässan ska tre exemplar turnera runt bibliotek i Sverige. Det kostar inget att beställa den, men man får ombesörja transporten till nästa bibliotek.[fakta id=”18811″]

Det handlar om källkritik. På skärmar visas pedagogiska visualiseringar under rubriker som Åsiktsmaskinen, Propagandalabbet och Första hjälpen. Här finns checklistor för källkritik med frågor om vem som är avsändaren, vad denna kan ha för syfte och om man jämfört med budskap från andra källor. Det står att propaganda fungerar bättre om den paketeras i en tilltalande form och att den kan komma som budskap från falska avsändare.

Informationen är trovärdig och elegant förpackad i trivsam form. Men tråkig. Vilka högstadie- och gymnasieelever ska tända på det här?

Samma dag som jag testar demokratilabbet publicerar Dagens Nyheter en intervju med visselblåsaren som avslöjade Cambridge Analyticas metoder, Chris Wylie. Han berättar om hur företaget skannade sociala medier efter missnöjda och obalanserade personer med på gränsen till paranoida konspirationstankar. Hur de sedan metodiskt oroade dem, undergrävde deras självkänsla och förstärkte deras impulsivitet för att slutligen peppra dem med inbjudningar till högerextrema Facebookgrupper med andra utsatta och fjärrstyrda fejkade personer. För att påverka bland annat det amerikanska presidentvalet.

Jag känner inte era femtonåringar. Men Chris Wylies berättelse var oändligt mycket mer verkningsfull än hur många ”kolla källan” som helst för den som vill förstå hur den moderna medievärlden kan manipulera.

Foto: Stina Loman.
Foto: Stina Loman.
Foto: Stina Loman.
Foto: Stina Loman.
Foto: Stina Loman.
Foto: Stina Loman.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min