BBL testar: Webbplatsen Världens bibliotek

24 jun 2019 • 2 min

VAD? Världens bibliotek, betaversionen med e-böcker och ljudböcker VAR? På varldensbibliotek.se FÖR VEM? För alla som vill läsa på de stora migrantspråken. "Äntligen", utbrister BBL:s testare Somar al Naher.

Bild: Getty Images

Äntligen! Utbrast jag när jag bläddrade igenom utbudet av e-böcker på arabiska för barn. De skandinaviska länderna har slagit sina kloka huvuden ihop och samarbetat fram ett nytt digitalt bibliotek som erbjuder böcker på de största migrantspråken i Norden.

 Det är svårt att inte känna sig alldeles upprymd över detta projekt när så många av oss har kämpat med att behålla en bra nivå på sitt modersmål eller föräldrarnas språk.

När vi kom till Sverige som flyktingar i slutet av 1980-talet var kläderna vi bar på kroppen och lite ägodelar det enda vi hade med oss. Böcker prioriterades givetvis bort i packningen på grund av deras tyngd. 

Då var arabiskan ett främmande språk i Sverige, det fanns ingenting på bibliotek, inte heller fanns det internet så tillgängligheten var nere på noll. 

Biblioteksbladets testare Somar al Naher.

Mina föräldrar gjorde vad de kunde för att få oss att hålla i gång språkutvecklingen på arabiska, men det enda de hade att tillgå var att prata och skriva. Inte ens hemspråkslärarna hade böcker – de hade svartvita stenciler. 

Jämför med detta otroliga steg som detta digitala bibliotek erbjuder. Det bästa av allt är att ljudböckerna som läses upp är på standard­arabiska (fousha). Den arabiskan är svår men nödvändig att lära sig för att tillgodogöra sig nyheter, litteratur, poesi och officiellt skriven information. Ljudböcker hjälper en att lära sig korrekt uttal och att utöka sin vokabulär. 

Sverige gör rätt i att investera i arabiskan, forskning visar att barn som är bra på sitt ­modersmål har lättare att lära sig svenska. Dessutom är arabiskan en bra investering i sig, det är till exempel ett av FN:s fem ­officiella språk. 

Och det bästa av allt är att oavsett var man bor i Sverige så kommer man åt tjänsten, det enda man behöver är internet. Annars är det gratis och tillgängligt för alla. 

För även om ordinarie bibliotek generellt sett har utökat sitt utbud på andra språk är det ändå ont om ljud- och e-böcker. [fakta id=”20212″]

Utöver barnböcker erbjuder Världens bibliotek en hel del skön- och facklitteratur för vuxna och förutom arabiska finns böcker också på persiska, somaliska, tigrinska, ­bosniska, kroatiska och serbiska. Planen är att utöka med fler språk allt eftersom tjänsten utvecklas och växer. 

Något jag skulle vilja se mer av framöver är lite nyutkomna böcker översatta till arabiska, både av internationella författare och författare från Mellanöstern

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min