Bibblix – i mobilen snabbare än planerat

När biblioteksappen Bibblix lanserades för läsplattor i juni var den dominerande frågan: Finns den inte i mobilen? Under sommaren har man jobbat fram en mobilversion, som nu finns för nedladdning.

19 augusti 2016 av Adam Westin
Smartphone-Bibblix finns nu att ladda ner i App Store och Google Play. Foto: Karin Persson
Smartphone-Bibblix finns nu att ladda ner i App Store och Google Play. Foto: Karin Persson

– Många barn har ju mobilen i handen hela tiden, och vill kolla upp saker direkt. Statistiken vi tittade på visade att vår målgrupp framför allt använde surfplatta, men vi fick prioritera att göra en mobilversion under sommaren, säger Jenny Funestad, barnbibliotekarie i Malmö.

Bibblix i surfplatta lanserades den 31 maj, och är en app för biblioteksanvändare i Stockholm, Malmö och Katrineholm. Med emojiinspirerade ikoner och ”relaterad läsning” hjälps barn i åldrarna 6 – 12 att på egen hand navigera sig fram till böcker. Liknande hur tjänster som Netflix och Spotify fungerar för film och musik.

Lån kan göras direkt i appen och var som helst i världen, så länge man har ett lånekort på någon av dessa tre bibliotek.

– På Malmöfestivalen träffade jag en förälder som bodde i Hong Kong, men har ett lånekort i Malmö och var jätteglad över Bibblix, berättar Jenny Funestad.

Personerna bakom Bibblix har jobbat hårt med att sprida tjänsten i sommar. Mobilappen invigdes i veckan med ett ”popcornparty” på Stockholms kulturfestival. I Malmö har bibliotekarierna åkt runt i bokbussar, besökt på Malmöfestivalen och kommunens sommarsatsning ”Sommar på Ribban”. Den senaste veckan har Bibblix haft drygt 300 användare, vilket Jenny Funestad hoppas ska stiga när skolorna kommer igång och bibliotekarier fortsätter tipsa om appen. Och att mobilversionen ska göra läsningen än mer tillgänglig.

– I bokbussen träffade jag nyligen en tjej som inte läste böcker men blev helt såld på Bibblix. Det kan vara så laddat med böcker, det ska vara låga trösklar och tanken är att barnen ska kunna hitta fram till böcker själva, helt utan pekpinnar.

Bibblix är finansierad av Kulturrådet och Stockholms stad, Malmö stad har bistått med arbetskraft. Ambitionen är att Bibblix ska finnas på fler bibliotek längre fram.