Bränn biblioteken!

Bränn biblioteken är titeln på en ny bok om hur en ironisk kampanj – om att ”piratutlånen” på biblioteken hotar upphovsrätten – spårar ur när den tas på fullaste allvar. Plötsligt tycker alla att biblioteken är den största tjuven som delar ut kunskap och kultur gratis…

10 mars 2014 av Åsa Ekström
Foto: Anders Härnqvist
Kalle Holmqvist. Foto: Anders Härnqvist

”Den artist som inte vill ha sin musik på Spotify kan bara låta bli att lägga upp sin musik där. Men det finns inget sätt att hindra biblioteken från att låna ut ens böcker.”

Frilansjournalisten Kalle Holmqvists sjätte bok är en satirisk roman om radikala Jesper och hans vänner som lever i ett sönderfallande segregerat Stockholm. Sopbergen växer i takt med att samhällsservicen rustas ner. De radikala 30-åringarna i förorten vill visa på dumheten att förbjuda fildelning och börjar därför skriva fejkade insändare som plötsligt tas på största allvar. Boken är en lättläst satir och drift med många av dagens samhällsföreteelser. Ett tydligt politiskt vänsterinlägg men även en underhållande och realistisk parodi över all politisk korrekthet. Kalle Holmqvist berättar varför han skrev boken.

– Mest av allt för att jag ville kritisera jakten på fildelare och kulturens kommersialisering. Kultur måste i alla sammanhang gå före pengar och vinstintresse, tycker jag.

– Men jag ville också skildra hur svårt det kan vara att göra världen bättre. Och hur illa det kan gå om man försöker tränga undan allt som är jobbigt i stället för att acceptera att det är jobbigt och sedan göra sitt bästa för att förändra det.

Kalle Holmqvists eget förhållande till bibliotek är starkt eftersom hans mamma är bibliotekarie. Bibliotek har alltid varit väldigt viktiga för honom.

– Jag har alltid läst mycket men aldrig haft pengar, så biblioteken har betytt mycket. Redan som liten hängde jag på biblioteket. Att ge biblioteken mer pengar vore en jätteviktig investering. Jag skulle gärna se att bibliotekarier var mer synliga i samhällsdebatten och pratade om varför det är viktigt med gratis kultur.

Vad har du själv för förhållande till upphovsrätten, som delägare i Murbruk förlag?

– Jag tycker det är oerhört viktigt att upphovsmän säger ifrån när EU och riksdagen inför konstiga lagar, som fildelningsförbudet, och skyller på upphovsmännens intressen.

–Det är dags för författare och andra kulturskapare att slå näven i bordet och säga: Inte i mitt namn. Vi förlorar inte pengar på att kultur sprids. Och jag hade själv aldrig börjat skriva om jag inte kunnat få ta del av kultur gratis, till exempel genom bibliotek. Men jag är förstås inte emot upphovsrätt i sig. Det är viktigt att den som skapat något har rätt till det. Storföretag ska inte kunna sno texter jag har skrivit och tjäna pengar på det, eller publicera dem i sammanhang där jag inte vill vara med. Jag är bara mot upphovsrättsextremismen och mot den speciallagstiftning som riktas mot fildelning.

I romanen får vi en natt följa med när det första biblioteket ska brinna. ”Vad ska man säga om bibliotekarierna? Kulturtanterna? Nu hukar de bakom sina lånediskar medan man hotar att avveckla hela deras yrkeskår. Inte ens då kan de höja rösten.”

I det här sammanhanget är det kanske en liten tröst att det inte finns något bibliotek i Blåsut idag.