Chalmers utsett till årets bibliotek

DIK:s utmärkelse "Årets bibliotek" går i år till Chalmers Tekniska Bibliotek. BBL ställde fem frågor till en stolt bibliotekschef.

22 september 2016 av Adam Westin
Daniel Forsman, bibliotekschef på Chalmers tekniska högskola. Foto: Adam Westin
Daniel Forsman, bibliotekschef på Chalmers tekniska högskola. Foto: Adam Westin

Det blev ett forskningsbibliotek som tog hem priset för årets bibliotek, som delades ut av fackförbundet DIK för trettionde året. Förra året vann biblioteket i Kista Galleria, övriga nominerade i år var Älmhults bibliotek och Götabiblioteken (ett samarbete mellan Östergötlands kommuner samt Tranås.) Prissumman är på 25 000 kronor.

Juryns motivering

Chalmers Tekniska Högskolas bibliotek är ett föredömligt exempel på hur bibliotek kan vara en central strategisk och tillgänglig resurs för utbildning och forskning. Chalmers bibliotek är ständigt i framkant i att möta studenter och forskares behov med hjälp av användarcentrerade metoder och arbetssätt. Exempel är deras rekryteringsstrategi av personal och arbete med en egenutvecklade webbplats byggd med ett responsivt, följsamt gränssnitt. Bibliotek är nödvändiga för en levande akademisk miljö och en grundsten i en fungerande kvalitativ och aktiv informationsförsörjning och informationsspridning. Chalmers bibliotek har tydliga mål och ansvarsfördelning och arbetar med problemlösningar. De har även framgångsrikt analyserat och synliggjort strategiska publiceringsmönster med hjälp av bibliometri och datavisualisering.

Årets jury har bestått av:

Attila Rostoványi, DIK:s förbundsordförande och juryns ordförande

Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie Kungliga biblioteket

Hedija Kodzaga-Jasarevic, medieutvecklare Malmö Stadsbibliotek

Olof Lavesson, riksdagsledamot och ordförande i kulturutskottet

Margareta Lundberg Rodin, prefekt Bibliotekshögskolan Borås.

När priset delades ut på Bokmässan fanns riksbibliotekarien och jurymedlemmen Gunilla Herdenberg i publiken. Hon tycker att Chalmers bibliotek är sällsynt duktiga på att följa elever och forskares behov.

– De ligger väldigt mycket i framkant i just närheten till studenten, närheten till användaren och utvecklingen av tekniken gentemot användaren, säger Gunilla Herdenberg.

Daniel Forsman är bibliotekschef på Chalmers bibliotek sedan tre år tillbaka.

Vad har ni gjort för att förtjäna det här priset?

– Det är ganska mycket skulle jag tro, som juryn uppmärksammat. Vi har jobbat med att utveckla egentligen alla verksamhetsgrenar på biblioteket; informationsförsörjningen till den högre utbildningen och forskningen, våra lärmiljöer och den vetenskapliga kommunikationen.

Vad skiljer ett bra forskningsbibliotek från ett dåligt, tycker du?

– Ett bra forskningsbibliotek är ett bibliotek som följer sina användares behov och som ständigt utvecklas.

Hur har ni gjort det?

– Genom att inse att vi måste återknyta kontakten med våra användare. Prata med dem och förstå våra användares behov utifrån ett nytt samhälle och nya beteendemönster.

Vilka är dina tankar om Open Access?

– Hela open science-rörelsen är en viktig del av bibliotekets värdegrund. Allt som vi arbetar gör vi för att tillgängliggöra forskningen för det omgivande samhället. Så open access och open science ligger i hjärtat av bibliotekets verksamhet.

Ligger det i ditt hjärta också?

– Det gör det absolut.