Digitaliserar dåtidens Facebook

18 sep 2017 • 3 min

För första gången digitaliseras och katalogiseras nu över 150 stamböcker på Uppsala universitetsbibliotek. Stamböckerna fungerade som dåtidens Facebook.

Till vänster: Tillskrift av drottning Kristina i adelsdamen Christina Posses stambok (signum vid Uppsala universitetsbibliotek: Y 117 k) från 1600-talet. Kristinas tillskrift innehåller ett citat av Seneca d.y. översatt till tyska samt Kristinas förnamn. Dock innehåller den ej ort eller datum. Det var vanligt att kungliga och furstliga personer struntade i att skriva dit dylikt, då de ansåg sig stå över tid och rum. Till höger: Bild ur Johann Gastels stambok (signum vid Uppsala universitetsbibliotek: Y 55) från omkring år 1600: Dogen i Venedig och delar av hans följe. Foto: Uppsala universitetsbibliotek
Till vänster: Tillskrift av drottning Kristina i adelsdamen Christina Posses stambok (signum vid Uppsala universitetsbibliotek: Y 117 k) från 1600-talet. Kristinas tillskrift innehåller ett citat av Seneca d.y. översatt till tyska samt Kristinas förnamn. Innehåller inte ort eller datum. Det var vanligt att kungliga och furstliga personer struntade i att skriva dit dylikt, då de ansåg sig stå över tid och rum. Till höger: Bild ur Johann Gastels stambok (signum vid Uppsala universitetsbibliotek: Y 55) från omkring år 1600: Dogen i Venedig och delar av hans följe. Foto: Uppsala universitetsbibliotek

Vid 1500-talets mitt började tyska studenter att använda sig av stamböcker. Allt började med att studenterna samlade in autografer från professorer vars föreläsningar de deltagit på vid olika universitet. Signaturerna utvecklades så småningom till små hälsningar som både professorer och andra studenter lämnade.

På Uppsala universitetsbibliotek finns 155 stamböcker och de håller just nu på att digitaliseras och katalogiseras. Allt ska in i systemet Alvin och därmed tillgängliggöras för allmänheten. Projektet har pågått i drygt två år och forskaren Daniel Solling är den som leder arbetet.

– Det är ett väldigt intressant material med cirka 12 000 signaturer som ska gås igenom, säger han.

Daniel Solling. Foto: Uppsala universitetsbibliotek
Daniel Solling. Foto: Uppsala universitetsbibliotek

I böckerna finns små hälsingar, som kallas för tillskrifter på stamboksspråk, där det kan stå ”till min högst ärade vän” eller ”till evig åminnelse av vår vänskap”, ofta skrivet på latin eller tyska. Ovanför det står ett litet citat från en författare eller från Bibeln och under hälsningen finns skribentens underskrift. Till vänster om detta skrev man ort och datum.

– Ibland står det även ett motto från den som skrivit, ofta är de religiösa som ”Gud vet bäst” eller ”all visdom genom Gud”, säger Daniel Solling och fortsätter:

– Det är ett fascinerande material för här kommer man ju också nära vanliga studenter på 1600-talet och kan se vad de läste för författare. Man kommer in på livet och det blir som ett slags Facebook från historiska tider.

Materialet kommer främst att användas av andra forskare, så som historiker, konstvetare och sociologer. Stamböckerna, som användes fram till 1900-talets första hälft, berättar nämligen en hel del om studenternas nätverk och hur deras vardag såg ut. Dessutom innehåller de många illustrationer.

– Bilderna kan säga mycket, det kan vara vyer över städer som senare blev bombade i krig och då är det här den enda bilden man kan få av hur staden såg ut på 1700-talet. Det är också intressant att se bilder på seder och bruk, vad studenterna höll på med. Det finns bland annat bilder på studenter som är på fest, det blir en väldigt vardagsnära känsla.

En av utmaningarna med materialet är dock att tyda signaturerna.

– Det kan vara svårt. Jag frågar ofta mina kollegor som håller på med handskrifter och i riktigt knepiga fall skickar jag bilder till en stamboksexpert i Tyskland. Andra gånger måste man ge upp, antingen för att man inte kan läsa vad det står eller för att inte personen kan verifieras. Då får man skriva in namnet så gott som man kan tyda det.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min