APRIL APRIL! Erik Fichtelius (INTE) ny riksbibliotekarie

Ni som trodde att en Klemmingmedalj inte räckte för Erik Fichtelius blev faktiskt lurade. Och vi tar tillbaka allt i följande nyhet.

1 april 2019 av Annika Persson
Erik Fichtelius. Foto: Stina Loman.

Regeringen har i dag valt utredaren för den nationella biblioteksstrategin till ny riksbibliotekarie. Han efterträder Gunilla Herdenberg omgående.

– En Klemmingmedalj räcker inte för mig, sade Erik Fichtelius under en presskonferens på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Det har dragit ut på tiden för regeringen att utse en ny riksbibliotekarie efter avgående Gunilla Herdenberg. Men på måndagen kom äntligen beslutet. Tidigare journalisten, chefen för Utbildningsradion och utredaren av en nationell biblioteksstrategi, Erik Fichtelius, tar över i Humlegårdens egen kungatron.

– Det är rimligt att den som tänkt ut bibliotekens masterplan också får genomföra den, sade utbildningsministern till Dagens Nyheter i ett första uttalande i morse.

– Vi ville också pröva något nytt, tillade kulturministern Amanda Lind. Vi har provat både forskare och bibliotekarier tidigare, men det har inte fungerat. Så varför inte en journalist?

En merit som regeringen tagit fasta på hos den tillträdande riksbibliotekarien är att han under arbetet med den nationella biblioteksstrategin visat förmåga att hålla många bollar i luften och både regeringen och sig själv på gott humör samtidigt som han överöses av kritik från stora delar av bibliotekssektorn.

– Det är nästan en förutsättning för det här jobbet, menar Fichtelius företrädare Gunilla Herdenberg som lämnade Stockholm i helgen för en lättsinnig tillvaro i Skåne.

Ett annat skäl till valet av Erik Fichtelius är att medie- och informationskunnighet blivit så i ropet.

– Det känns tryggt med en person som har en säker grund i nyhetsvärdering och faktakoll, säger forskningsminister Matilda Ernkrans.

Erik Fichtelius håller med.

– Det är oerhört sällan som SVT och UR publicerar falska nyheter, säger han. Och de stärker sin trovärdighet dag för dag, till exempel genom att de har slutat publicera aprilskämt. Där kan de utgöra en förebild för bibliotek och bibliotekstidskrifter i hela landet.

Erik Fichtelius tillträder tjänsten klockan 14.00.