nr 08 / 2016

Porträtt: Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson / Tema: Läsfrämjarna / I Södertälje ska alla få en bra bokstart / Varför sjönk Sverige så lågt i PISA? / Sporten att få pojkar att läsa / "Ingen vet var open access-jakten slutar" / Så gjorde vi: Den tänkande bokhyllan i Helsingfors / Inga svar om öppen tillgång i forskningspropositionen / Bluffen i Burlöv / JO prövar fjärrlåne-nej / Karin Linder ny ordförande för Sv. Biblioteksförening

Tipsa Biblioteksbladet

Vad händer på ditt bibliotek? På din ort? Tipsa Biblioteksbladet om nyheter. bbl@a4.se
82
procent av våra prenumeranter, alltså medlemmarna i Svensk biblioteksförening, är nöjda med Biblioteksbladet. Ännu lite fler, 84 procent, läser alla eller de ­flesta nummer och 83 procent läser ungefär hälften av innehållet eller mer. Bra betyg tycker vi. Men vi vill förstås vara ännu bättre. Berätta vad du önskar dig, mejla till bbl@a4.se.

Vilka är alla? Vilka ­inkluderas i dessa fina, ­betydelsefulla ord?

Kulturtidskriften Kultwatch finner att både Stärkta bibliotek och den nationella biblioteksstrategin bygger på en vithetsnorm. En av förklaringarna hittar de i sin egen undersökning som visar att personer med utländsk härkomst är under­representerad med mer än ­hälften på biblioteken i ­Stockholms län. Läs hela artikeln på kultwatch.se.

ORDET

Hatgrupper

Amerikanska biblioteksföreningen ALA uppdaterade nyligen sina riktlinjer för biblioteket som mötesplats. Om ett bibliotek välkomnar välgörenhetsorganisationer, föreningar och sportklubbar så kan det inte utesluta religiösa, sociala, politiska eller hatgrupper, bestämde ALA i juni. I senaste numret av Bis (Bibliotek i samhälle nr 3/2018) berättar New York-biblio­tekarien Melissa Morrone om debatten som följde.