Ett bok-Netflix för barn

3 juni 2016 av Adam Westin

Bibblix finns att ladda ner till Android och iOS där appar finns. Foto: Bibblix

 

I veckan lanserades appen Bibblix för unga biblioteksanvändare i Malmö, Stockholm och Katrineholm. Barn i åldrarna 6 – 12 kan klicka hem e-böcker direkt till surfplattan.

Böckerna är indelade i kategorier efter vad barnen brukar efterfråga när de väljer böcker på biblioteken. Som kärlek, vänskap, spännande, sorgligt. Appen innehåller 1 752 titlar och man har jobbat mycket med urvalet. Hälften är e-böcker som kan laddas ner direkt, resten är boktips som användaren hänvisas till det fysiska biblioteket för att låna.

Ett vanligt önskemål när ett barn läst en bra bok är att få tips på en ny likadan. Appen ger rekommendationer på böcker som liknar den förra, ungefär som i musik- och filmtjänster som Spotify eller Netflix. Hur barnen hittar böcker är tänkt att likna referenssamtalet i vanliga bibliotek, men barnen ska kunna ta sig igenom processen på egen hand.

Projektet Barnens boktipsare startades för tre år sedan och har resulterat i appen Bibblix. För att skapa en användarvänlig app har man låtit andra- och fjärdeklassare testa sig fram, en interaktionsdesigner har funnits med.

– Vi ser att barn är väldigt vana vid att använda andra tjänster och vi har försökt vara användarvänliga på ett sätt som bibliotekstjänster kanske inte varit tidigare, säger Nanna Ekman på digitala biblioteket i Malmö stad som jobbat med appen.

Vilka böcker som finns i appen har bestämts av en grupp som jobbat aktivt med urval, det finns även en urvalspolicy. Tanken är att böckerna som finns omedelbart tillgängliga i surfplattan som ebokslån vänder sig till det man kallar för ”tröskelläsare”, barn som hamnat lite efter i sin läsning av en eller annan anledning.

– Man kanske inte har någon relation till biblioteket sedan tidigare, och för dem är det väldigt viktigt att man får boken direkt.

Alla som laddar ner Bibblix får tre fria lån, för fler krävs lånekort på Malmö stadsbibliotek, Stockholms stadsbibliotek eller Katrineholms bibliotek. E-bokslån är kostsamt för folkbiblioteken, på vissa håll i landet spärras utlåningen när den nått årets totala maxgräns. I appen finns en spärr på fem e-bokslån i veckan.

– Det är en parallell diskussion, som det är nu får man låna fem böcker i veckan och så får vi hantera frågan allt eftersom. Men är det någonting som ska få kosta så är det ju barns läsning, det är ju bara så, säger Nanna Ekman.

Bibblix finns endast på surfplatta, då man gjort bedömningen att det är där som barn oftast kommer i kontakt med internet. Att ta fram även en mobil eller desktop-variant hade varit allt för resurskrävande i ett första läge. Bibblix är finansierad av Kulturrådet och Stockholms stad, Malmö stad har bidragit genom att frigöra arbetskraft.

Kan andra bibliotek ta in Bibblix?

– Ja ambitionen är att det ska vara ett nationellt projekt. Nu när appen är klar tittar vi på hur en sån organisation skulle se ut, säger Nanna Ekman.

Text: Adam Westin