Här jagar barnen böcker på läslovet

Nytt projekt.Under läslovet pågår en stor bokjakt för barn och unga i Heby kommun. Upplägget påminner om Pokémon go, men istället för att hitta pokémons är barnen ute och letar pocketböcker.

1 november 2017 av Stina Loman
Foto: Dorothee Grelle
Foto: Dorothee Grelle

Varje dag under läslovet placeras det ut pocketböcker i Heby, Vittinge, Östervåla, Tärnsjö och Morgongåva. Böckerna kan vara gömda i gångtunnlar, på bänkar, vid en lekpark eller upphängda i träd, och det är barnens uppdrag att leta rätt på dem. 

Så går bokjakten till

  1. Böckerna placeras ut och registreras på sajten bookcrossing.com. För att registrera en bok behöver man fylla i vissa uppgifter, exempelvis kategori och även skriva in en ledtråd till platsen där boken har gömts.
  2. Nu kan bokjakten börja. Barnen går in på bookcrossing.com och tar del av ledtrådarna.
  3. Varje bok har ett unikt nummer och när barnen hittar boken registrerar de fyndet på bookcrossing.com. Sedan får de bestämma själv vad som händer med boken härnäst. Om man vill kan man gömma boken på nytt och sedan registrera en ledtråd på bookcrossing.com.

Barnen börjar med att gå in på sajten bookcrossing.com, här registrerar de sig och kan sedan leta rätt på ledtrådar till gömställena. När de sedan hittar boken registreras fyndet på bookcrossing.com. Efter det kan barnen välja att läsa boken eller gömma den på nytt.

Projektet Pocket mon påminner om det populära spelet Pokémon go och initiativtagare är Dorothee Grelle, barn- och ungdomsbibliotekarie i Heby kommun.

– Hittills har det fallit väl ut. Barnen har varit begeistrade och bytt böcker med varandra, säger hon.

Böckerna, totalt 160 stycken, placeras ut i en tätort åt gången en dag i taget. Projektet finansieras av pengar från Kulturrådet och böckerna har köpts in just för projektet.

Vilka pocketböcker är det som ni har använt?

– Det är sex olika titlar på persiska, arabiska, lättläst, Hcg, uHc och Hcf. Böckerna som vi valt ut är Fyr 137, Mystiska skolan, Pianot på vinden, Innan helgen är över, Bit ihop nu och Mathal Zlatan, taqriban.

Dorothee Grelle. Foto: Privat
Dorothee Grelle. Foto: Privat

Pocket mon riktar sig till barn och ungdomar och syftet är att väcka läslust.

– Vi upplever att barnen i allt mindre utsträckning tyr sig till bibliotekslokalerna, därför behöver vi skapa läslust. Dessutom är det bra att skapa läsrörelse, att man rör sig och letar efter en bok samtidigt. När man väl hittar boken blir den positivt laddad, som en trofé, säger Dorothee Grelle.