Karlskoga slopar förseningsavgiften

7 dec 2018 • 2 min

Att ta bort förseningsavgifterna blev en lyckträff för Karlskoga bibliotek. Svinnet har inte ökat och personalen kan ägna sig åt uppgifter som är viktigare för verksamheten. ”Ens förutfattade meningar kom på skam”, säger enhetschefen Annica Helgadotter.

Annica Helgadotter, enhetschef vid Karlskogas bibliotek, blev positivt överraskad. Foto: Liselott Jensen.
Annica Helgadotter, enhetschef vid Karlskogas bibliotek, blev positivt överraskad. Foto: Liselott Jensen.

Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.

Så står det i bibliotekslagens andra stycke och det var just detta som inspirerade en medarbetare vid Karlskoga bibliotek att föreslå slopade förseningsavgifter. Medarbetaren menade att biblioteket inte är till för alla eftersom vissa inte kan betala sina skulder och därmed låna böcker.

Förslaget ledde till att förseningsavgifterna togs bort den 1 januari i år. Nu har insatsen utvärderats och den visar att svinnet inte ökat och att biblioteket i längden sparar pengar.

– Enligt mina beräkningar har vi haft en assistenttjänst som ägnat 40 procent av en heltidstjänst åt att hantera kravverksanheten. Det handlar om hundratusentals kronor, säger Annica Helgadotter, enhetschef.

Biblioteket har tidigare budgeterat för en intäkt på 40 000 kronor för avgifter. Region Örebro gav vid projektstart medel, 30 000 kronor, för att täcka en del av summan som försvann i och med att avgifterna slopades. Att man i längden skulle spara pengar kom som en överraskning, berättar Annica Helgadotter.

– Ofta räknas inte personalkostnaderna eftersom arbetsuppgifter smyger sig in och ut. Men här märkte vi direkt att det lösgjordes mycket tid. Den tiden har vi nu lagt på att främja läsutveckling och tillgänglighet.

Biblioteket skickar fortfarande ut påminnelser digitalt.

– Det är bara en knapptryckning som behöver göras för att alla som är försenade ska få en påminnelse. Det tar inte många sekunder.

Annica Helgadotter började som chef när projektet redan var igång, och berättar att hon till en början var skeptisk.

– Jag hade förmodligen haft svårt att låta mig övertygas om jag varit chef när förslaget kom. Men mina förutfattade meningar kom på skam, det är helt fantastiskt och något att ta med sig in i övrig verksamhet. Vi tänker fortsätta ha det så här så länge det fungerar, säger hon.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min