Ny rapport om läsfrämjande: ”Mer aktuellt än någonsin”

2 feb 2017 • < 1 min

Hur främjar bokpratet läsningen, och hur skulle det kunna utvecklas? De frågorna har Catarina Schmidt, universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet, tittat närmare på i sin rapport Fakirerna och vi - en studie om bokprat som läsfrämjande insats.

Catarina Schmidt har gjort en rapport om läsfrämjande hos barn.
Catarina Schmidt har gjort en rapport om läsfrämjande hos barn.

Bokprat är en av de allra vanligaste av alla läsfrämjande verksamheter på skolor och i bibliotek och Catarina Schmidts rapport undersöker på vilka sätt som bokprat främjar läsning och hur det arbetet både kan fördjupas och utvecklas.

– Läsfrämjande har blivit mer aktuellt än någonsin i samhället i dag eftersom en riktigt bra berättelse skapar ett sammanhang, och det behövs i vår tid, säger Catarina Schmidt.

Rapporten bygger på forskning kring läsfrämjande insatser som genomfördes hos folkbiblioteken i sex län/regioner i södra Sverige 2014.

– Jag har bland annat gjort gruppintervjuer med bibliotekarier, skolbibliotekarier och lärare för att få reda på mer om vad de tycker är viktigt. Generellt sett så anser lärarna i högre grad att läskunnighet är viktigast medan bibliotekarier understryker läsupplevelse och läslust, säger Schmidt.

Några konkreta råd som ges till bokpratande bibliotekarier är att ta del av forskning, och att tänka att läsfrämjande handlar om mer än att skapa lust – läsningen ska få rymma alla känslor.

– Rapporten ger tips på hur man kan arbeta språkutvecklande med bokprat. Exempelvis hur man använder sig av berättandet på bästa sätt för att utveckla bland annat ordförråd och förståelse, säger Catarina Schmidt.

Fakirerna och vi kan användas som studiematerial för lärare och bibliotekarier, men den riktar sig även till föräldrar och andra som är intresserade av läsfrämjande för barn.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min