Lediga jobb

Bibliotekarie till Pajala

En bibliotekarie sökes till Pajala för läsfrämjande insatser, både uppsökande och på biblioteket.

I Pajala kombineras storslagen natur med en unik drivkraft. Här finns ett positivt företagsklimat samt fantastisk skola och förskola. I Pajala lever vi enligt devisen ”Med driv, kreativitet och trygghet skapar vi tillsammans möjligheternas kommun!”

100% Bibliotekarie sökes till midnattssolens och norrskenets land.
– Är du på jakt efter nya utmaningar?
– Vill du förmedla din passion för litteratur och media till medborgarna i en kommun som sätter kulturen i framkant?
– Vill du arbeta i en liten organisation med snabba beslutsvägar och med stor frihet att planera och påverka ditt eget arbete?
– Har du ett genuint läsintresse och anser att biblioteket har och ska ha en central roll i samhället?
– Är du lyhörd och kommunicerar med andra på ett serviceinriktat och relationsskapande sätt?
– Vill du tillsammans med oss utveckla vår biblioteksverksamhet till sin fulla potential och göra biblioteket till ett inbjudande rum, en interaktiv mötesplats med kunskap, kultur, läsfrämjande och aktiviteter för alla?
– Vill du bidra till att skapa en verksamhet som genomsyras av öppenhet, nyfikenhet och tolerans och därmed också forma byggstenarna i ett jämställt och demokratiskt samhälle?
– Är du en innovativ person med en vilja att presentera och förverkliga nya idéer och nya sätt att nå ut till barn, unga och vuxna?
Då är du välkommen till Pajala kommun!

Biblioteket i Pajala är ett integrerat folk- och skolbibliotek. Vi finns i samma lokaler som grundskolan och gymnasium med gångavstånd till förskolorna och med närhet till övriga kulturaktörer. Förutom biblioteket i centralorten finns filialer i Korpilombolo och Junosuando. Vi ingår i ett större regionalt nätverk – Biblioteken i Norrbotten (https://www.bibblo.se) – där vi alla samverkar i ett gemensamt biblioteksdatasystem och även ges tillgång till fortlöpande utbildning och kompetensutveckling.

Arbetsuppgifter
Du arbetar med läsfrämjande insatser, både uppsökande och på biblioteket, där du får använda din kreativitet och din innovationsförmåga. Du handleder och utbildar i informationssökning och har en central roll när det gäller information och insatser avseende källkritik. Du bygger kontaktnät och samarbetar utanför bibliotekets lokaler tillsammans med dina kollegor och finner kreativa och utvecklande sätt att locka till läsning utifrån olika behov och förutsättningar. Det är viktigt med ett helhetstänkande och att arbeta för att hitta nya samarbetsvägar både inom den egna organisationen och med samhället i övrigt.

Vår vision är att skapa platser som sjuder av språkligt liv, som uppmuntrar till reflexioner, diskussioner och olika former för kulturella möten, uttryck och upplevelser – platser där människor känner sig sedda, hörda och respekterade. Du kommer att vara placerad direkt under kulturchefen med visst ansvar för verksamheten. Kom ihåg: Du är inte ensam. Till din hjälp finns ett trevligt gäng kollegor med olika uppgifter, spetskompetenser och ansvarsområden. I jobbet ingår även allmänt förekommande arbetsuppgifter såsom litteraturinköp, utlåning och återlämningsarbete, viss ekonomihantering, hantering av sociala medier, katalogisering mm. Schemalagd informationshantering samt kvälls- och helgtjänstgöring kan förekomma.

Kvalifikationer
Vi söker dig med akademisk examen i biblioteks-och informationsvetenskap, gärna med inriktning mot barn och unga. Även annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig kan komma ifråga. Du uttrycker dig väl i tal och skrift både på svenska och engelska. Tillgång till ytterligare språk är meriterande. Du är väl insatt i barn- och ungdomslitteratur och har god kännedom om barns och ungas medievanor. Självklart har du god digital kompetens och intresse av modern informationsteknik. Du har kunskap om och intresse av att arbeta med ungas delaktighet utifrån barnkonventionen. Du har ett starkt intresse för bibliotekets framtida verksamhet. Du är flexibel och ser positivt på omvärldsförändringar som kan göra det möjligt för biblioteket att inta en central roll i samhället. Du tycker om människor och har lätt för att samverka och du trivs med att arbeta i team såväl som med självständiga arbetsuppgifter. Du är lyhörd för besökarnas behov och önskemål. Du har hög servicekänsla och fallenhet för utåtriktat arbete. Du har god pedagogisk förmåga och känner dig hemma med att tala inför grupp. Du utvecklar medborgarnas språkliga och digitala kompetens och bidrar till den digitala utvecklingen.

Om anställningen

Anställningsvillkor
Heltid Tillsvidare

Kontaktpersoner
Chef Kulturskolan Lena Josefsson Rognsstad, Telefonnummer: 0706408813

Fackliga kontaktpersoner
VISION Sixten Olli, Telefonnummer: 0978-120 62

Tillträde 2020-01-07 eller enligt överenskommelse. Intervjuer sker fortlöpande. Provanställning kan överenskommas. Ansökningar tas endast emot via det elektroniska rekryteringsverktyget, inte via post eller e-post. För mer information om oss och vår kommun besök pajala.se där du även kan söka tjänsten (klicka på ”lediga jobb”). Bifoga CV och personligt brev (PDF eller Word). För att ansökan ska kunna tas emot måste du även godkänna att vi behandlar dina personuppgifter genom att markera i avsedd ruta. Annons- och rekryteringsföretag undanbedes. För information om tjänsten nås kulturchefen även via mail: lena.josefsson@pajala.se eller på mobil 070 640 8813