Till Högskolan i Borås moderna, öppna och framåtblickande bibliotek söker vi en ny bibliotekschef.

Biblioteket svarar för högskolans informationsresurser och utgör en attraktiv och central mötes- och studieplats. De omfattande samlingarna utgår från de utbildningar och den forskning som bedrivs vid högskolan och en stor del av samlingarna tillhandahålls elektroniskt. Stöd och service ges huvudsakligen till högskolans studenter, forskare och personal. Vissa tjänster erbjuds även till andra bibliotek, studenter från andra lärosäten och allmänhet.

Bibliotekets digitala informationstjänster är omfattande och det bedrivs utbildning för ökad informationskompetens. Stöd erbjuds i publiceringsfrågor samt för hantering av forskningsdata och öppen tillgång.

Biblioteket är en av 9 avdelningar inom enheten Verksamhetsstöd som tillsammans, professionellt och proaktivt bidrar till att högskolans mål för utbildning och forskning uppnås. Biblioteket består av 23 medarbetare och är indelat i funktionerna media, digitala tjänster, utbildning och kundservice. Som strategiskt rådgivande till bibliotekschefen finns ett biblioteksråd.

Arbetsbeskrivning
Arbetet innebär att leda bibliotekets utveckling utifrån verksamhetsmässiga behov samt att förstå, analysera och prioritera utifrån en helhetssyn. En viktig uppgift består i att omvärldsbevaka inom verksamhetsområdet för att kunna driva och utveckla verksamheten.

Bibliotekschefen ansvarar för att biblioteket tillämpar arbetssätt som är verksamhetsanpassade och effektiva med användarens bästa i fokus. Genom god och motivationsskapande kommunikation tydliggörs verksamhetens syfte och mål och ger förutsättningar för medarbetare att kunna och vilja ta stort ansvar för resultat och egen utveckling. Bibliotekschefen har många samarbetsytor med såväl egna medarbetare, högskoleledning, övriga verksamhetsföreträdare och med Studentkåren i Borås samt ingår i nationella och internationella sektorsnätverk för universitet och högskolor.

Bibliotekschefen ingår i Verksamhetsstödets ledningsgrupp som leds av förvaltningschefen vilken också är bibliotekschefens närmaste chef. Som del av den övergripande ledningen förväntas bibliotekschefen aktivt bidra med kompetens och engagemang till det som är Verksamhetsstödets och högskolans mål.

Kvalifikationer
För anställningen krävs akademisk examen inom relevant område, förmodligen i biblioteks- och informationsvetenskap, eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig. Vi söker dig med dokumenterad chefserfarenhet, bred arbetslivserfarenhet från bibliotek och god förståelse för bibliotekets funktion och betydelse för högre utbildning. Du ska ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

För att trivas i rollen har du god administrativ förmåga och god förmåga att vara en tydlig arbetsgivarföreträdare. Du har förmåga att skapa förutsättningar för engagemang, lärande och ständiga förbättringar utifrån verksamhetens mål.

Vidare är du en relationsbyggare, är förtroendeingivande och en god kommunikatör med förmåga att samarbeta. Därtill har du tydligt användarperspektiv, ett strategiskt förhållningssätt och är handlingskraftig, prestigelös och lyhörd som person.

Det är för anställningen meriterande med arbetslivserfarenhet från vetenskapligt bibliotek och om du har erfarenhet av att leda förändringsarbete.

Avgörande vikt läggs vid personlig lämplighet.

Högskolan i Borås värdesätter de kvaliteter som en jämn köns- och åldersfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten.

Om tjänsten

Anställningsform: Tillsvidareanställning med förtroendearbetstid
Sysselsättningsgrad: Heltid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Placeringsort: Borås
Diarienummer: PA 2019/423

Kontakt
Upplysningar om anställningen lämnas av förvaltningschef Karin Cardell via telefon 033- 435 40 21 eller via mail karin.cardell@hb.se. Fackliga företrädare är Magnus Sirhed, OFR-ST, Susanne Håkansson, Saco-S, de nås via högskolans växel tfn 033-435 40 00.

Ansökan
Du ansöker om anställningen via vår hemsida genom att klicka på ”Ansök” längst ned i annonsen.

Skriv tydligt i din ansökan vad du söker för anställning och ange diarienummer. Till din ansökan ska följande dokument bifogas:

  1. Personligt brev
  2. CV med referensuppgifter och löneanspråk
  3. Intyg/betyg och övriga merithandlingar du som sökande vill åberopa

Efter sista ansökningsdag kan inga kompletteringar göras elektroniskt.

Välkommen med din ansökan senast 2020-02-23.

Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera ansökningshandlingar i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.

Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.