Lediga jobb

Västerås söker ny bibliotekschef

Västerås stad | Västerås

Västerås letar efter en ledare som vill vara med och utveckla Västerås stadsbibliotek.

Arbetsgivare Västerås stad
Ort Västerås
Sista ansökningsdatum 2019-10-22
Kontaktperson Kulturchef Niclas Lindberg

Om arbetsplatsen

Vi söker en inspirerande, utvecklingsinriktad och samverkande ledare med koll på kultur- och samhällsfrågor som vill vara med och utveckla Västerås stadsbibliotek vidare. Under de kommande åren ska vi bland annat öppna nya bibliotek, utöka öppettiderna, starta upp verksamhet med en nyinköpt Biblioteksbuss, utveckla pop-up-bibliotek, stärka samverkan för barns läsning och inom Västmanland gå in i en gemensam bibliotekswebb och ett gemensamt biblioteksdatasystem. Dessutom ska vi ta fram en behovsanalys och lokalprogram för huvudbibliotekets lokaler. Är du rätt person?

Vi är ett av de större folkbiblioteken i Sverige och består av huvudbiblioteket, fem stadsdelsbibliotek, bokbussen och det digitala biblioteket. Ett 60-tal personer arbetar med ett stort utbud av bibliotekstjänster. Varje år har biblioteksverksamheten över en miljon besök. Vårt uppdrag är att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Vi ska särskilt främja litteraturens ställning, läsning och människors tillgång till litteratur. Barn och ungdomar är en av våra mest prioriterade målgrupper. I vår verksamhet strävar vi efter att leva upp till Västerås Stads värdegrund Alltid bästa möjliga möte. Biblioteken ska också bidra till stadens målsättningar om social hållbarhet samt höjd kunskaps- och kompetensnivå.

Läs gärna mer om vår verksamhet här.

Arbetsuppgifter

I den nya organisationen för Kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen som trädde i kraft den 1 januari kommer du att ledas av en ny kulturchef och ingå i en ledningsgrupp med fyra andra chefer som ansvarar för kulturen i Västerås stad. Här hämtar du kraft och inspiration och får dela med dig av dina egna kunskaper och idéer för ett helhetstänkande.

Som bibliotekschef ansvarar du för hela stadsbiblioteket i Västerås och leder de tre cheferna för Huvudbiblioteket, Lokal biblioteksverksamhet och Barns läsning & språkutveckling. Du kommer till en plats där stora steg har tagits i en utvecklingsresa och där energi, kompetens och vilja finns att fortsätta den för att förverkliga uppdragsgivarnas höga förväntningar på en biblioteksverksamhet som gör skillnad. Dina arbetsdagar kommer att rymma både strategiska ställningstaganden och löpande verksamhetsfrågor eller som vi brukar säga; både högt och lågt. Tillsammans utgör du och dina avdelningschefer en tänktank för verksamhetsutveckling, framåtblick och omvärldsorientering samtidigt som ni månar om att fortsätta inspirera varandra och ha roligt tillsammans.

För dig som ny chef i staden finns ett väl utarbetat introduktionsprogram och vi erbjuder stora möjligheter till kompetensutveckling. Du kommer också ha nära stöd från HR-chef och ekonom i ditt uppdrag.

Om tjänsten

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Tillträde enligt överenskommelse

Ansök senast:   2019-10-22
Referensnummer:   2019/00646

Kontaktpersoner
Kulturchef Niclas Lindberg niclas.lindberg@vasteras.se
HR-konsult Eva Sundqvist Härdevik eva.sundqvist.hardevik@vasteras.se

Fackliga företrädare
Vision Desirée Storm 021-39 46 20
DIK Jörgen Boman 021-39 46 14

Kvalifikationer

Du har chefserfarenhet och du har lett utvecklings- och kvalitetsarbeten med lyckade resultat. En självklarhet för att både trivas och lyckas i rollen är din goda omvärldsorientering kopplat till kultur- och samhällsfrågor. Vi vill att du har en utbildning på högskolenivå. Det är meriterande om du har varit chef över andra chefer eller ledare. Som ledare är du trygg och stabil och har en kombination av uthållighet och flexibilitet i din personlighet.
Om du har frågor och funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till någon av personerna nedan annars är du varmt välkommen med din ansökan!

Övrigt

Välkommen till Västerås stad, Västmanlands största arbetsgivare. Vi vet att det är i våra möten vi kan göra skillnad. Därför är vår värdegrund Alltid bästa möjliga möte en viktig del i vårt välfärdsuppdrag. För oss innebär det respekt och omtanke för de människor vi möter oavsett om det är i våra verksamheter eller digitalt. Vi vill också att våra medarbetare ska spegla mångfalden i samhället. Det tror vi är viktigt för att få en stolt och välfungerande stad.

Läs mer om möjligheter, karriärvägar och om vårt erbjudande här.