Magisk läsning

13 jun 2019 • 2 min

Vid flera olika tillfällen har jag lett bokcirklar med människor jag inte känner. Vi har träffats en gång eller flera. I någons hem eller i offentligheten. Vi har läst våra favoritcitat, frågat om sånt vi inte förstått och skrattat åt drabbande vändningar eller nya liknelser. 

Biblioteksbladets chefredaktör Annika Persson. Foto: Sandra Johnson

Varje gång har jag slagits av hur fort det går att lära känna varandra genom att dela en ­berättelse. Man sitter där med varandra. Man vet inte var de andra bor, inte vem de älskar eller hur de dansar. Ändå tar det inte särskilt många minuter i boksamtalet förrän man ­börjar se konturerna av deras ljus och mörker. 

För det här numret åkte vår reporter Tim Andersson till Gustavsbergs biblio­tek för att testa den nya brittiska metoden Shared reading, ett slags bokcirkel där ­cirkelledaren läser korta texter på plats och man pratar om dem direkt medan det pågår. Ofta i socialt utsatta grupper som ett sätt att bjuda in till läsning som hjälp och närvaro. 

Och att det händer något när våra hjärnor möter text med oväntade vändningar – det syns tydligt i datortomografi. Det säger forskaren bakom metodutvecklingen, professorn Philip Davis vid University of Liverpool. Ett område i hjärnan som kallas vänstra svanskärnan reagerar. Den del som hjälper oss att tänka nytt, att tänka annorlunda. Intellektet liksom vaknar till. [fakta id=”20115″]

Bibliotekarien Eva Selin, som byggt upp ”Läsklubbar” med patienter på Drottning ­Silvias barnsjukhus i Göteborg säger att ­böckerna liksom bär en kraft i sig själva. Att man möter varandra i läsningen. Det behövs inget mer. 

På fackförbundet Kommunal reagerade ombudsmannen Barbro Moberg när hon såg undersökningen som visade att deras medlemmar fanns bland dem som hade lägst läsförståelse. För den som äger orden äger också makt.

Ja, läsning är magiskt. Därför är vi också mycket glada över att ni kommer att kunna fortsätta läsa Biblioteksbladet. Motionen till Svensk biblioteksförenings årsmöte som ­föreslog nedläggning drogs tillbaka av motionärerna. Det blev ingen debatt. Men jag vill tacka för allt stöd som visades oss inför omröstningen. 

Det ingår i Biblio­teksbladets uppdrag att främja en fritt och öppet samtal. Och vi gör det med journalistikens redskap. Vi hör alla parter. Vi är generösa med bemötanden. Vi tar hänsyn när personer är ovana vid att uttala sig i medier. Och vi uppmuntrar aktivt olika perspektiv i debatten. 

Så läs, skriv, ring och ta plats! För Biblio­teksbladet är er, Svensk biblio­teks­förenings medlemmars, tidning. Och liksom all annan läsning har den kraften att låta oss förstå och lära känna varandra.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min