Sammanfattning av privatiseringsdebatten

Två läger.Privatisera folkbiblioteken eller inte? Efter att Stockholms nya kulturborgarråd Jonas Naddebo (C ) sa att han var positiv till privatisering har en debatt följt. Här kommer en sammanfattning.

14 november 2018 av Stina Loman
Foto: Getty.
Foto: Getty.

19 oktober:

Jonas Naddebo, centerpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm, uttalar sig i en artikel i DN att han vill driva frågan om privatiserade bibliotek. Läs mer.

Oppositionen reagerar på uttalandet. ”Förskräckligt”, säger oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i en artikel i DN. Läs mer.

Senare samma dag meddelar Centerpartiet i ett pressmeddelande att det grönblå samarbetet inte vill privatisera stadens bibliotek. Läs mer.

23 oktober:

Annika Persson, journalist, författare och chefredaktör för Biblioteksbladet, skriver ett debattinlägg i DN att det finns skäl att lyssna när nästan hela bibliotekariekåren talar med en röst i privatiseringsfrågan. Läs mer.

24 oktober:

Grethe Rottböl, ordförande för Sveriges Författarförbund, och Madeleine Hjort, ordförande Sveriges Författarförbunds Biblioteksråd, skriver kritiskt debattartikel i SVT Opinion. Läs mer.

31 oktober:

Lawen Redar, gruppledare (S), kulturutskottet, och Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, skriver i Dagens Samhälle att högerpopulister och företrädare för borgerliga partier vill försvaga institutioner som främjar fri åsiktsbildning kunskapsförmedling och demokrati. Läs mer.

En vecka senare gör Hans Peters (C), ordförande i Nacka kommuns kulturnämnd, ett inlägg i Dagens samhälle om kritiken. Läs mer.

6 november:

Bibliotekarien Li Malm skriver ett inlägg i DN där hon delar med sig av sina erfarenheter av att jobba i en kommun med privata bibliotek. Hon menar att privatisering inte fungerar med det folkbildande uppdraget. Läs mer.

Magdalena Schröder och Oliver Rykatkin, aktiva i Moderata ungdomsförbundet Stockholm, skriver i DN och menar att Stockholms stad borde följa Nacka kommuns exempel och börja upphandla biblioteken. Läs mer.

Oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) skriver debattartikel i Expressen om en ny kulturskymning som lägger sig över Stockholm. Läs mer.

Två dagar senare svarar Jonas Naddebo via samma tidning att det inte finns någon hejd på ”S tramsiga kritik om kulturskymning”. Läs mer.

9 november:

Jonas Naddebo (C) skriver i DN om att det inte finns några förslag om privatisering i den kommande budgeten. Läs mer.

14 november: 

Debatten om privata folkbibliotek är yrvaken och ytlig, skriver Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson i DN Åsikt. Läs mer. 

15 november: 

Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs kommun, svarar på Johanna Hanssons kommentar med ett eget inlägg i DN Åsikt. Han menar att Johanna Hansson gör ett häpnadsväckande uttalande om driftformen av folkbibliotek. Läs mer.

Läs mer: 

Privata aktörer tar över alla folkbibliotek i Nacka

Granskning: Privata bibliotek på gång i fler kommuner