Tips för att söka digidel-pengar

16 aug 2018 • 2 min

På måndag öppnar ansökan för den som vill söka pengar till digidelcenter. Men vad gäller? Vi har pratat med digidel-experten Ann Wiklund som delar med sig av några goda råd.

Ann Wiklund. Foto: Lars Wiklund.
Ann Wiklund. Foto: Lars Wiklund.

Regeringen vill se fler digidelcenter runt om i landet och i juni gav de Internetstiftelsen i uppdrag att fördela 9,6 miljoner kronor för 2018 genom projekt. Pengarna ska gå till etablerandet av fem till tio nya digidelcenter, och medlen går att söka från och med 20 augusti till 30 september.

Ann Wiklund är senior rådgivare i Digidelnätverkets nationella samordningsfunktion. I sitt uppdrag är hon även bollplank till de kommuner som är intresserade av att söka regeringens pengar.

Vilken är den vanligaste frågan du fått om projektmedlen?

– Varför tidsmarginalen är så kort. Medlen kom så sent i våras, ansökan öppnar snart och medlen betalas ut under 2018. Kommunen ska också göra en egen ekonomisk insats till digidelcentret och beskriva den i ansökan, och det kan vara svårt att hinna få loss budget till det innan ansökningstiden är slut, säger Ann Wiklund.

Pengarna betalas ut som ett engångsbelopp under 2018. När medlen sedan används är upp till projektägaren så länge de nyttjas inom den period som projektet pågår.

– De projektmedel som betalas ut kan användas till att starta upp ett arbete med digidelcenter i år och sedan kan man haka på med sin kommunala budget under 2019.

Är det något speciellt att tänka på vid ansökan?

– Ett bibliotek kan ansöka, men det är väldigt viktigt att kunna visa på samverkan internt i kommunen, det här ska inte vara en enskild biblioteksverksamhet. Så ett bra tips är att ha ansökan väl förankrad i kommunen. I övrigt kan man se mer information på Internetstiftelsens hemsida, säger Ann Wiklund.

[fakta id=”18297″]

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/motala-bibliotek-satsar-pa-digitalt-centrum/

http://biblioteksbladet.test/helsingborg-gor-digital-nysatsning/

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Experten: Naiv bild av rysk propaganda i EU

Att Sverige värderar yttrandefriheten är något Ryssland utnyttjar och det finns en naivitet i Sverige och EU när det handlar om den ryska propagandan, säger Maryna Vorotyntseva, senior expert på Nato Stratcom. I dag talar hon på källkritikens dag.

13 mar 2024 • 3 min

MIK

Desinformation bör bemötas på biblioteken

Kampanjen om hur socialtjänsten kidnappar muslimska barn pågår fortfarande. Biblioteken är en bra plats att förebygga spridningen av falsk information, säger Linda Corsvall på Socialstyrelsen. ”Vi behöver klara av att ta samtalen.”

12 mar 2024 • 3 min

Nyheter

Firar 25 år med jubileumsbok

Google, Malmö högskola och därmed även det som numera heter Malmö universitetsbibliotek, alla föddes de 1998. Boken om det jubilerande biblioteket fungerar som ett kollektivt minne för medarbetarna.

6 mar 2024 • 3 min