Verktyg för normkritik

2 aug 2017 • 2 min

Hur blir biblioteken bättre på att jobba med normkritik och att motverka diskriminering? Projektet Brytiga böcker har jobbat med de här frågorna i tre år och på deras webbplats finns boktips, metoder och övningar som bibliotekarier kan använda.

Att jobba med normkritik för små barn behöver inte vara krångligt. På Tegsbiblioteket i Umeå har man skyltat med böcker där fler barn kan känna sig representerade. Maria Isberg, bibliotekarie, har jobbat mycket med Katitzi när hon varit ute och träffat skolbarn. Foto: Tegsbiblioteket
Att jobba med normkritik för små barn behöver inte vara krångligt. På Tegsbiblioteket i Umeå har man skyltat med böcker där fler barn kan känna sig representerade. Maria Isberg, bibliotekarie, har också jobbat mycket med Katitzi när hon varit ute och träffat skolbarn. Foto: Tegsbiblioteket

I tre år har folk- och skolbibliotek i tio kommuner i Västerbotten arbetat med projektet Brytiga böcker där man använt sig av barnböcker för att utveckla normkritiska arbetssätt med och för bibliotek. Det har bland annat arrangerats sagostunder för barn där man öppnat upp för samtal om rättighetsfrågor, och flera bibliotekarier i länet har utbildats i normkritik.

[fakta id=”16473″]

Ett av biblioteken som varit involverade från start är Tegsbiblioteket i Umeå. Här har Maria Isberg, bibliotekarie, jobbat mycket med normkritik ute på skolor. Hon har bland annat pratat med skolklasser och gjort övningar med fokus på att man kan ha olika ursprung.

Hur har projektet varit för dig som bibliotekarie?

– Väldigt lärorikt, jag har fått normkritiska glasögon när det gäller inköp och aktiviteter som sagostunder där vi börjat tänka till kring vad vi läser, att vi väljer berättelser där flera barn kan känna sig representerade.

Vilken har varit den största utmaningen?

– Det börjar komma mer böcker som tar upp normkritik men det saknas fortfarande bra bilderböcker. En annan sak är att det är svårt att veta om jag når ut även till föräldrarna när jag varit ute på skolorna. Men vi försöker nå dem via informationsträffar för småbarnsföräldrar, säger Maria Isberg.

Trots att Brytiga böcker avslutades i juni så finns det fortfarande matnyttiga tips på projektets hemsida för den som vill jobba mer med de här frågorna.

Eva Gustafsson har varit projektledare.

– Vi har varit ute i många grundskolor och förskolor och tagit fram metoder och övningar som bibliotekarier kan använda. Dessutom var vi aktiva på webben eftersom det finns ett starkt önskemål från bibliotek, skolor och förskolor att få boktips. Så nu kan man hitta tips på böcker, ladda ner handledning med övningar och använda sig av våra läsnycklar, säger hon. [fakta id=”16478″]

Kan alla bibliotek jobba med det här?

– Definitivt! Ibland kan det handla om en sådan enkel sak som vilka böcker man skyltar med, säger Eva Gustafsson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min