Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt

19 sep 2024 • 2 min

När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning.

Kulturminister Parisa Liljestrand presenterar kulturbudgeten för 2025.

För ett år sedan när kulturminister Parisa Liljestrand höll presskonferens om budgetpropositionen för 2024, dröjde hon särskilt vid ett anslag på 40 miljoner till folkbiblioteken. Pengarna skulle gå till läsfrämjande och hon presenterade det som en viktig prioritering inom ramarna för Tidöregeringens satsning på läsfrämjande och bildning.

Men i själva verket ersatte dessa 40 miljoner anslaget till stärkta bibliotek som uppgick till 75 miljoner 2023, hade varit dubbelt så stort 2022 och ännu större innan dess.

Kan man då kalla 40 miljoner för en satsning?

Frågan från Biblioteksbladets reporter Annika Clemens gjorde inte kulturministern svarslös, men nivån på begripligheten i det hon sa lämnade en del att önska:

”Om man vill se det som att det blir mindre pengar från regeringen till folkbiblioteken, då får man väl dra den slutsatsen.”

Även nästa år satsas det på läsning och bildning. Det är i alla fall vad som på stolpig svenska påstås i budgetpropositionen som lades fram idag. ”Regeringens initiativ Kraftsamling för Sverige som bildnings- och kunskapsnation från 2024 är ett led i arbetet med att bidra till att förverkliga regeringens mål att Sverige ska vara ett läsande land.”

Målet ska uppnås genom de omtalade läslistorna – så klart! – och instruktioner om hur de ska användas och var böckerna på listorna finns att hitta.

Pengarna då? Alltså anslaget till folkbiblioteken som kulturministern skröt om förra året, trots att det egentligen rörde sig om en rätt kraftig minskning.

Detta är inte längre något som ens duger för tomt skryt. I årets budgetproposition verkar anslaget nämligen spårlöst borta, 2025 blir det av allt att döma inte ens 40 miljoner, det verkar inte bli något alls.

Men anslaget ligger faktiskt kvar till 2026, låter kulturdepartementet meddela. Men på den blygsamma nivå som kulturministern förra året besynnerligt nog beskrev som en satsning.

Detta alltså i en tid då folkbibliotekens resurser krymper kraftigt.

Det finns många frågor att ställa till kulturminister Parisa Liljestrand och en förfrågan om intervju är naturligtvis skickad. Det har skett många gånger förr, utan större framgång. Vi får se hur det går nu.

1 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min