Kulturministerns röst saknas på torsdag – och alla andra dagar

25 jun 2024 • 2 min

För andra året blir det en heldag i Almedalen med samtal och debatt om bibliotek. Det kommer att vara tätt, intensivt och intressant – men varför vill inte Paris Liljestrand kommunicera med landets bibliotekarier?

När Ulf Kristersson bildade sin regering i oktober 2022 var valet av kulturminister oväntat och namnet Parisa Liljestrand okänt för de allra flesta. Men hennes rötter i den handlingsinriktade kommunpolitiken i kombination med studier i litteraturvetenskap och en bakgrund som lärare i bland annat svenska, antydde att hon kanske kunde ha ett intresse för biblioteken.

Det har hon i så fall lyckats dölja väl.

Regeringsskiftet ägde rum i ett skede när det betydelsefulla anslaget till stärkta bibliotek var på väg att fasas ut och frågorna var många kring vad som skulle komma i stället. Av bland annat det skälet bad vi omgående om att få intervjua henne, en fråga som sedan har upprepats igen och igen och igen.

Svaret har alltid varit detsamma: nej, det finns ingen tid, men varsågod här är en skriftlig kommentar.

Det är inte obligatoriskt att låta sig intervjuas av en mindre branschtidskrift, men att kulturministern så konsekvent nobbar är ändå underligt. Vår målgrupp – för er som inte följer oss kontinuerligt: kärnan består av medlemmar i Svensk biblioteksförening – är omhuldad, nästintill sönderkramad; vem älskar inte bibliotek och sin barndoms bibliotekarie? Men därifrån till att svara på relevanta frågor verkar steget ändå vara långt.

Jag hade hoppats att Parisa Liljestrand skulle ställa upp vid våra samtal i Almedalsbiblioteket på torsdag. Att hon till exempel skulle vara angelägen om att prata om folkbibliotekens haltande ekonomiska situation. Eller om följderna av en eventuell lag som hennes regering har ingått en överenskommelse med Sverigedemokraterna om att införa, som skulle göra bibliotekarier och andra offentligt anställda skyldiga att anmäla papperslösa till polisen.

Men det blev ännu ett nej i raden.

Men att hon inte ens hade tio minuter över för en i förväg filmad intervju, att visa i samband med något av samtalen, berodde förmodligen inte bara på att hennes kalender var överfull.

Att kulturministern har hunnit lämna Gotland på torsdag är förstås en övertygande förklaring. Men att hon inte ens hade tio minuter över för en i förväg filmad intervju, att visa i samband med något av samtalen, berodde förmodligen inte bara på att hennes kalender var överfull och osynkad med Biblioteksbladets schema. Det bottnade nog också i något annat, jag gissar på ointresse och likgiltighet.

Kanske tycker Parisa Liljestrand att den slutsatsen är orättvis? I så fall hoppas jag att hon griper nästa tillfälle att göra klart detta för mig eller någon av tidningens medarbetare, för vi kommer att upprepa vår intervjuförfrågan.

Efter semestern har nästan halva tiden gått av den här regeringsperioden. Återstår att se om 24 månader av nobbade frågor kommer att följas av lika många på samma tema, eller om Parisa Liljestrand till slut ställer upp på en intervju.

Till dess önskar jag fina dagar i Almedalen och en underbar sommar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min