SvD:s ledarsida klipper och klistrar

11 jan 2025 • 3 min

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

Svenska Dagbladets ledarsida fredag 10 januari.

Det är stökigt på bibliotek lite här och var i landet. I en artikel länkar Paulina Neuding, ledarskribent på Svenska Dagbladet, till nyheter om händelser under det gångna året i Halmstad, Malmö, Eskilstuna, Karlskrona, Uppsala, Olofström. Och så skriver hon om Broby i Östra Göinge kommun:

”Biblioteket tvingades stänga tillfälligt en lördag i februari efter bråk mellan besökare och hot mot personalen. Väktare togs in, personalen utrustades med överfallslarm och dessutom fick varje anställd en egen nyckel för att kunna låsa in sig i personalutrymmen vid en eventuell nödsituation.”

Bakgrunden till stöket är att ett flyktingboende nyligen öppnat i närheten, hävdar Neuding med en referens till Kristianstadsbladet: ”Tidningen underströk att miljön för det mesta är lugn, men att bibliotekspersonalen har ’utsatts för hot och det förekommer slagsmål mellan besökare. Vid sådana situationer har det varit svårt för den kvinnliga personalen att bli lyssnade på. Språksvårigheter nämns också.’”

Nyöppnade flyktingboenden är sällsynta numer eftersom så få människor söker asyl. Men i skånska Broby, alltså?

Jag ringer till samhällets kulturhus där bibliotekarien Malin Hyving svarar. Hon har inte läst Paulina Neudings artikel och blir förbryllad när hon hör vad som står där. Hon jobbade nämligen i februari förra året när ett gäng ungdomar faktiskt var så stökiga att väktare kallades in.

 – Men skriver hon att vi var tvungna att stänga en lördag? Vi hade ju överhuvudtaget inte öppet på lördagar förra året…!

Överfallslarmen då? Och nyckeln för att kunna låsa in sig? För ett år sedan hade personalen redan larm sedan länge, och nycklar till alla utrymmen, förklarar Malin Hyving.

– Vad är det för artikel?!

Det påstående i Svenska Dagbladet som väcker mest undran hos Malin Hyving är ändå det om asylboendet och att det skulle förklara förra årets händelser.

– Det hade verkligen inte med något asylboende att göra. Det rörde sig inte heller om barn med utländsk bakgrund, säger hon.

Efter lite letande i artikelarkivet Retriever förstår jag att Paulina Neudings påståenden om vad som inträffat i Broby bygger på att hon har bakat ihop innehållet i två nyhetsartiklar. Den ena är publicerad förra året och handlar om det som hände i februari 2024. Den andra publicerades i mars 2015.

Det är ur den snart tio år gamla nyheten som Neuding hämtat sina uppgifter om hot mot personal, slagsmål mellan besökare, språksvårigheter och oviljan att lyssna på kvinnliga anställdas tillsägelser. Ett flyktingboende hade nyss öppnat i närheten.

Besökarna som slogs och inte lyssnade på tillsägelser är tydligen så starka illustrationer av dagsaktuella problem att hon valt att upprepa just detta när hon delat sin artikel på X/Twitter. (Tusen likes på ett dygn och kommentarer av typen ”hela familjen bör få utstå kollektiv skam o bli utvisad” och ”importerade problem”. Neuding har sin fanbase.)

I Kristianstadsbladet tio år gamla artikel står det också att situationen på biblioteket inte hade föranlett någon polisanmälan. Kommunens säkerhetsansvarige tillbakavisade också att det förekommit våld mot personalen. Detta har dock Paulina Neuding missat att berätta när hon klippt och klistrat ihop sin version av händelserna i Broby.

Jag har aldrig varit övertygad om att hennes artiklar om bibliotek bygger på verklig omsorg om deras personal och besökare. Den senaste artikeln får mig inte direkt att ändra uppfattning.

Trots det lite ungefärliga förhållandet till fakta och sanning har tidsandan gått hennes väg sedan 2015.

Men den som verkligen vill diskutera biblioteken ska nog prata mindre om poliser och utvisningar och mer om pengar. Förra året krympte budgetarna för folkbiblioteken i åtta av tio kommuner, visade den senaste upplagan av Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Var fjärde bibliotekschef svarade att de inte skulle klara av att upprätthålla verksamheten på samma nivå som tidigare.

På många håll betyder det självklart sämre förutsättningar att hantera de situationer som kan uppstå.

Det är förmodligen inget Neuding kommer att ägna spaltutrymme åt, men det går nog att lära sig något av förra årets stök på biblioteket i Broby. Väktarna var där i en vecka, sedan försvann de igen. Ungdomarna är däremot kvar.

– Vi har byggt upp en relation till dem, något som saknades tidigare. Det är betydligt bättre nu, förklarar Malin Hyving.

5 kommentarer

  1. Jag noterar att biblioteksbladet har en specifik policy för kommentarer:

    ”Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

    Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.”

    Detta låter väldigt bra, men trots detta släpper ni igenom Magnus Johanssons kommentar där han kallar arbetarklassungar för ””white trash'”. Hur ska vi förstå detta? Hur kan ett sådant språkbruk och en sådan miserabel människosyn skapa mindre stök på våra bibliotek? Öppnar inte Magnus Johanssons klassifikation av andra människor istället upp för en större konfliktyta där bibliotekarier uppfattas som ”medelklassas” och ”borgarsvin”? På vilket sätt gynnas biblioteken och samhället av detta?

  2. Det är givetvis illa när man i en stor dagstidning (eller egentligen i vilket sammanhang som helst) sprider felaktiga uppgifter, men antagligen handlade det om en sammanblandning gjord under tidspress och inget annat. Sådant är mänskligt, vilket man bör kunna medge även när det handlar om politiska motståndare. Texten är nu också rättad och Neuding har bett om ursäkt på X. – Sedan kan man förstås tycka att hon och vissa andra högerdebattörer lägger för stor vikt vid att koppla problemen på biblioteken till invandringen, många av oss har trots allt erfarenheten att det i hög grad är ”white trash”-ungar som stökar, men att problemen generellt sett är som störst i invandrartäta förorter tror jag få förnekar. Och om hon nu verkligen haft en baktanke om att använda stök på biblioteket för att kritisera invandringen så tycker jag att det å andra sidan är uppenbart att mycket av kritiken mot henne snarare bottnar i ogillande av hennes politiska åsikter än i vad hon konkret har skrivit. Borde hon inte ha åtminstone lite cred för att ha lyft ett problem inom biblioteksvärlden in i det offentliga samtalet?

  3. Paulina Neuding är nog inte typen som besöker bibliotek eller hänger i Skåne särskilt mycket.

  4. Bra artikel! Och man blir förskräckt över den politiska riktning i vårt land som driver dessa frågor på ett sätt som starkt underblåser ftämlingsfientlighet. Odemokratiskt! Detta är inte metoden för ett tryggt och säkert samhälle för alla.
    Aktiv i gruppen ’försvara Demokratin – aktionsgrupp Gävle’

  5. Skrämmande hur en stor svensk tidning tar in en främlingsfientlig text men oftast avvisar när vi i civilsamhället skriver om hur Tidöpartierna försämrar asylrätten, tryggheten för de med uppehållstillstånd och oppositionen är ganska tyst, det största partiet påpekar genom Magdalena Andersson att S var först med paradigmskiftet och ett antal förslag i Tidöavtalet, tävlar om vem som är värst, S eller regeringen med stöd av SD.

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min