Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

4 jul 2024 • < 1 min

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

Öppen tillgång till vetenskapliga tidskrifter är inte bara en viktig demokratisk principfråga. Det har också blivit en lönsam affärsmodell för de vetenskapliga förlagen.

Vetenskap för miljarder from Svensk biblioteksförening on Vimeo.

Varje år betalar svenska lärosäten, myndigheter och statliga forskningsinstitut närmare en miljard kronor för att läsa och publicera sig i vetenskapliga tidskrifter. Företagen bakom tidskrifterna har vinstmarginaler på samma nivå som Apple och Google. Det råder bred enighet om att systemet är osunt och orimligt, men vad kan egentligen göras för att förändra det i grunden eller helt ersätta det?

I samtalet, som modererades av Thord Eriksson från Biblioteksbladet, medverkade Pamela Schultz Nybacka, programsamordnare bibliotekarieprogrammet, Södertörns högskola, Pelle Snickars, professor, digitala kulturer, Lunds universitet och Wilhelm Widmark, överbibliotekarie vid Stockholms universitetsbibliotek.

Övriga debatter på Biblioteksarenan hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min