Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
28 nov 2024 • 2 min
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
Lotta Perkiö, bibliotekschef i Kumla.
Lotta Perkiö är kulturchef i Kumla kommun. En stund efter vårt telefonsamtal en tisdag i mitten av november hör hon av sig med goda nyheter:
”Äntligen! Nu har vi fått klartecken från IT att gå online igen så nu har vi påbörjat efterarbetet!”
Hon konstaterar sedan att inläsningen av offlinelånen har gjorts och tankats över. Nu ska alla återlämnade böcker, som har förvarats runt om i biblioteksbyggnaden i Kumla, tillbaka in i biblioteksdatasystemet. De kan nu börja placeras ut på hyllorna igen. Biblioteket ligger också efter med ankomstregistrering av nya böcker och till exempel fjärrlån. Nedstängningen innebar också att användarna nu behöver skaffa nya pinkoder för att använda sig av bibliotekets digitala tjänster.
– När cyberangreppet hade upptäckts fick alla vi i kommunen information. Även om det inte är något som är så ovanligt i dagens samhälle, blev jag bestört och överraskad. Det är som med allt annat, man tror inte att något sådant ska hända en själv, säger Lotta Perkiö.
Efter några dagar fick hon och alla andra berörda information om att IT-avdelningen skulle göra en planerad nedstängning.
– Vi har och hade en beredskap för att saker och ting ska hända, inte minst efter covid. Det som hände då gjorde att man fick jobba på lite andra sätt. Nu hann vi förbereda oss, vi skrev till exempel ut sådant som vi skulle behöva, konstaterar Lotta Perkiö.
Hon understryker att personalen inte är ovan vid att jobba i offline-läge. Det sker exempelvis vid uppdateringar. Skillnaden nu var att systemet inte gick att använda alls. Men öppet har det varit hela tiden, vissa låntagare har fortsatt att låna och lämna böcker.
– De allra flesta har haft stor förståelse för att det har varit annorlunda på biblioteket den här perioden. Hela Kumla har ju påverkats, många andra verksamheter, inte bara biblioteket. Även utifrån demokratiaspekten har det varit en påtaglig skillnad. Vi har inte kunnat hjälpa till med utskrifter men vi fick hänvisa till närliggande kommuner, säger Lotta Perkiö som menar att det jobbigaste har varit att inte veta hur lång tid nedstängningen skulle vara.
Det viktigaste när den här typen av attacker sker är, menar Lotta Perkiö, att man har en handlingsplan, en så kallad kontinuitetsplanering, som ses över regelbundet och att alla i personalen känner till den.
– Men visst är det svårt. Har man planeringen digitalt kommer man kanske inte åt den. Samtidigt vet jag inte hur man ska hantera det, för det handlar om säkerhetsdokument. Sedan är det också bra att ha färdiga listor med arbetsuppgifter. Vi har bland annat hunnit städa i en massa förråd, det är väldigt bra. En positiv sak nu har varit att stämningen har varit så god, att alla har hjälpts åt, poängterar Lotta Perkiö.
Dark Romance är populärt bland ungdomar – men något vi borde prata om, skriver Magnus Johansson som undrar över biblioteksvärldens tystnad om genren. Beror det på glädje över att unga faktiskt läser och att deras läsval därför inte ifrågasätts?
25 apr 2025 • 3 min
Känslan av maktlöshet får inte ta över när frilansjournalisten Joakim Medin riskerar tolv år i turkiskt fängelse. Det finns sätt att försöka hjälpa honom, och biblioteken har en roll att spela.
25 apr 2025 • < 1 min
Många friskolor hör av sig och är stressade över lagen om bemannade skolbibliotek. Men det tjänar inget till att beklaga sig, enligt Andreas Mörck, på Almega utbildning. "Vårt uppdrag nu är att genomföra det."
24 apr 2025 • 3 min
Våra värderingar och åsikter får oss att sprida desinformation – och därför borde vi sluta använda sociala medier. ”Eller åtminstone använda dem på ett helt annat sätt”, säger forskaren Dannagal Young.
23 apr 2025 • 5 min
Med nya lagen om skolbibliotek beräknas åtminstone en bra bit över tusen nya bibliotekarier behövas på landets skolor. Men bara drygt ett fyrtiotal platsannonser ligger ute, några på så lite som tio procent. ”Inte seriöst.”
22 apr 2025 • 3 min
Nytt i kongressbiblioteket i Washington: Elton John, Broadway-musikalen Hamilton, Mary J. Blige, Amy Winehouse och soundtracket till Minecraft-spelet.
22 apr 2025 • < 1 min
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer