Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med i krig
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
– Det visade sig under pandemin och när vi i Sverige fick en stor del flyktingar 2015 att biblioteken är väldigt bra på att möta olika kriser eller förändrade situationer. Men eftersom biblioteken är kommunalt styrda finns det egentligen inget nationellt stöd så varje kommun får bestämma hur det här ska se ut, säger Karin Ågren som är verksamhetsutvecklare med fokus på bibliotek på Region Uppsala.
I grunden är bibliotek bra på att möta folk, och bra på att se människors behov, menar hon. Men biblioteken behöver fundera på, och skriva beredskapsplaner för att internt förstå vilka kunskaper och kunskapsluckor som finns, men också för att externt visa samverkansparter vad biblioteken kan erbjuda allmänheten i händelse av kris eller krig.
– Inte minst behövs en beredskapsplan för att man ska förbereda sig för att kunna hantera en kris. Samtidigt leder själva arbetet med planen till att man kan få syn på sådant som kanske måste åtgärdas. Det kan handla både om utbildning av den egna personalen och om åtgärder i det fysiska rummet, påpekar Karin Ågren.
Gränser måste dras
Hon menar att frågan är väldigt komplex och att den insikten blir påtaglig när man arbetar med en beredskapsplan. Det kan handla om vilka gränser som kanske måste dras, vad biblioteken ska bistå med i form av vatten, värme och så vidare. Men det är också viktigt, menar Karin Ågren, att synliggöra för andra inom kommunen och för dess politiker, vad biblioteken kan bidra med och vad som redan sker i beredskapsfrågan när det kommer till biblioteken.
I höstas inleddes en digital kurs om beredskapsplan för bibliotek. Utbildningsserien är ett samarbete mellan sex regionala biblioteksverksamheter i Blekinge och Kronoberg, Halland, Jönköping, Uppsala, Västmanland och Västra Götaland och riktar sig till både chefer och beredskapsansvariga.
– Kursen handlar mycket om behovet av samverkan. Vi vill att kursdeltagarna genom samtal med varandra ska få inspiration och en liten knuff för att få i gång planarbetet och för att ta kontakt med viktiga samverkansparter i den egna kommunen, säger Karin Ågren.
MIK viktig fråga
Hon konstaterar att kursen ger konkret kunskap om vad som behöver finnas med i en plan, hur man når utsatta eller prioriterade målgrupper och hur man ska tänka i bevarande-frågor. Fokus kommer också att ligga på hur biblioteken kan arbeta med MIK.
Sedan kursen inleddes har det kommit förfrågningar från regioner som inte är med, från bibliotekschefer som gärna skulle vilja vara med och från andra biblioteksutvecklare som är intresserade av att få inspiration och tips från kursen.
– Vår förhoppning är att kursen kan ge deltagarna konkreta råd som gör att de lätt kan komma i gång med planarbetet, nästan som en mall. Och det kanske allra viktigaste, att de funderar på frågor som dessa så att de är beredda vid nästa pandemi, förklarar Karin Ågren.
Läs också
1 kommentarer
Vad tycker du?
Senaste nytt
Drygt två veckor med Trump och kulturkriget trappas upp
Med Trump som president ökar pressen mot USA:s bibliotek och deras personal. I Texas ligger flera lagförslag som kan kriminalisera bibliotekariers arbete. Hittills har de amerikanska kulturkrigen även nått oss, så frågan är när Sverige också drabbas av en upptrappning?
4 feb 2025 • 4 min
Replik: Vi måste börja med det mest akuta
Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”
3 feb 2025 • < 1 min
Svenska Pens nya fokus: bibliotek
Svenska Pen ökar sitt engagemang kring situationen på folk- och skolbiblioteken. Bland annat inrättas en projektledartjänst under våren.
30 jan 2025 • < 1 min
Replik: Förlagen bär ansvaret för kurslitteraturens kollaps
Det är beklagligt att Per Kornhall inte vill ställa förlagen mot väggen, skriver Lars Iselid i en replik i debatten om svensk kurslitteratur. ”E-boksavtalen är grundproblemet.”
30 jan 2025 • 2 min
Begränsat utlån av hbtqi-bok efter klagomål
När en elev lånade hem boken "Gender Queer" från skolbiblioteket blev föräldrarna så upprörda att de kontaktade skolan. Följden blev att boken bara får lånas ut till skolans högstadieelever.
29 jan 2025 • 3 min
Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat
Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.
28 jan 2025 • 2 min
Replik: Ansvaret ligger på oss alla
Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.
28 jan 2025 • 2 min
Kränkande material – en fråga för KB:s nya expertråd
Nybildade rådet för nationella minoriteter ska hjälpa KB att lyfta minoriteternas kulturarv. En brännande fråga handlar om hur det kränkande material som har samlats in genom historien och nu finns i samlingarna ska presenteras.
27 jan 2025 • 2 min
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm har personalen blivit filmad av besökare. Båda incidenterna har upplevts som obehagliga av personalen och därför anmälts. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Hejsan!
Intressant artikel. Jag jobbar på biblioteket i en liten kommun norr om Umeå och vi jobbade med Biblioteket i beredskap under våren 2024. Vårt regionbibliotek i Västerbotten har gjort en fantastisk hemsida för ändamålet: https://sites.google.com/regionvasterbotten.se/bibliotek-i-beredskap. Det var ett väldigt intressant och viktigt jobb som jag hoppas fler bibliotek börjar med.
Lycka till!
Vänligen helen forsberg, bibliotekarie Robertsfors bibliotek