Unik studenthistoria digitaliserad
23 jan 2025 • 3 min
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
Johan Sjöberg, arkivarie vid Uppsala universitetsbibliotek.
Av ungefär 300 hyllmeter arkiv med material från studentnationer och -föreningar från tiden då nationerna bildades på Uppsala universitet finns cirka fem hyllmeter, innehållande nationernas matriklar, nu även i digital form och tillgängligt för alla att ta del av.
– Här finns information om alla studenter, inte bara de som var framgångsrika. Även om alla de som dog, var fattiga eller inte gjorde storslagna karriärer. Ibland finns små handskrivna biografier om personer, det är ett otroligt fascinerande material, säger Johan Sjöberg, arkivarie vid Uppsala universitetsbibliotek.
Nationerna finns kvar än i dag på Uppsala universitet, men numera är det inte ett krav att gå med i exempelvis V-Dala nation bara för att man kommer från Västmanland eller Dalarna. I dag är det är valfritt att välja nation. Det var striktare förr.
Tillgängligt för alla
Och den som går in på Alvin, portalen där universitetsbibliotek och museer laddar upp historiskt material i digital form, kan hitta dokument som visar vilka studenter som skrevs in i V-Dala, Stockholms eller Smålands nation så långt tillbaka som till 1600-talet.
– Nationerna har sin grund i 1600-talet då man började organisera sig på universitetet och har funnits sedan dess. Och det är främst tack vare studentnationernas arkiv som vi vet så mycket om studenter i historisk tid.
Matriklarna som har digitaliserats är tidigare handskrivna, otryckta dokument. Materialet är intressant för såväl släktforskare som för akademiska forskare och fritidsforskare, berättar Johan Sjöberg.
– Min erfarenhet är att det är intressant för alla tänkbara personer. Det kan användas för många olika syften. Vi valde att börja med det här materialet för att det används mycket.
Digitaliseringen av studentmaterialet fortsätter, liksom av resten av det svenska kulturarvet. Men det tar tid och resurser i anspråk.
Behövs det en ambitionshöjning från regeringen?
– Ja, det tror jag. Vi är många som jobbar med det här. Studentmaterialet är bara en liten del. På Carolina Rediviva i Uppsala finns oändligt mycket mer som inte är digitaliserat. Samlingarna är enorma. Vi arbetar systematiskt och det går framåt. Men det är resurskrävande.
Gustav den III:s brev digitaliserade
Johan Sjöberg arbetar på avdelningen för specialsamlingar och här pågår alltså ständigt ett arbete med att digitalisera delar av det svenska kulturarvet. I dagarna avslutas även digitaliseringen av den gustavianska samlingen, alltså allt det som Gustav den III lämnade efter sig. En del av materialet var så populärt att det riskerade att falla sönder om många fler skulle bläddra i de fysiska dokumenten och biblioteket sökte pengar för att konservera och digitalisera samlingen.
Projektet finansierades av Riksbankens jubileumsfond och nu finns exempelvis brev från Gustav den III till privatpersoner, myndighetspersoner och kungligheter runt om i Europa, tillgängligt, för den som är intresserad, att hitta på portalen Alvin. Och förutom att det går att läsa exempelvis Marie Antoinettes brev till den svenska kungen finns även kungens brev till den ryska tsarfamiljen. Här finns även hans brev till sin mamma, Lovisa Ulrika, om sonens, kronprins Gustaf Adolfs, födelse 1778, liksom hennes svar till ”sin käre son” (eller ”mon cher fils”, då de skrev till varandra på franska). Och mycket, mycket mer.
– Det innehåller precis hur mycket spännande som helst. Det fanns inte en känd 1700-talsperson som inte skrev till Gustav den III, konstaterar Johan Sjöberg.
Nytt program hjälper till med transkribering
Men 1700-talskungens handstil är inte alltid lätt att tyda. Därför har biblioteket använt sig av ett program som lär sig läsa just Gustav den III:s handstil för att transkribera breven och göra dem ännu mer tillgängliga.
– Programmet har lärt sig ganska bra nu och målet är att den del av samlingen som kungen har skrivit själv ska vi låta datorn transkribera. Då blir det också sökbart.
Men än så länge handlar det alltså bara om de brev som Gustav den III skrev själv.
– Det finns också 10 000 brev till honom från olika personer, och i framtiden kanske det blir hur lätt som helst att transkribera dem.
Senaste nytt
Replik: Vi måste börja med det mest akuta
Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”
3 feb 2025 • < 1 min
Svenska Pens nya fokus: bibliotek
Svenska Pen ökar sitt engagemang kring situationen på folk- och skolbiblioteken. Bland annat inrättas en projektledartjänst under våren.
30 jan 2025 • < 1 min
Replik: Förlagen bär ansvaret för kurslitteraturens kollaps
Det är beklagligt att Per Kornhall inte vill ställa förlagen mot väggen, skriver Lars Iselid i en replik i debatten om svensk kurslitteratur. ”E-boksavtalen är grundproblemet.”
30 jan 2025 • 2 min
Begränsat utlån av hbtqi-bok efter klagomål
När en elev lånade hem boken "Gender Queer" från skolbiblioteket blev föräldrarna så upprörda att de kontaktade skolan. Följden blev att boken bara får lånas ut till skolans högstadieelever.
29 jan 2025 • 3 min
Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat
Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.
28 jan 2025 • 2 min
Replik: Ansvaret ligger på oss alla
Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.
28 jan 2025 • 2 min
Kränkande material – en fråga för KB:s nya expertråd
Nybildade rådet för nationella minoriteter ska hjälpa KB att lyfta minoriteternas kulturarv. En brännande fråga handlar om hur det kränkande material som har samlats in genom historien och nu finns i samlingarna ska presenteras.
27 jan 2025 • 2 min
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm har personalen blivit filmad av besökare. Båda incidenterna har upplevts som obehagliga av personalen och därför anmälts. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer