En hel dag om bibliotek i Almedalen
17 jun 2024 • < 1 min
Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.
Hela torsdagen pågår samtal om bibliotek på Almedalsveckan i Visby. Lovisa Lanryd, David Lindberg, Helene Öberg, Pamela Schultz-Nybacka, Pelle Snickars, Karin Grönvall, Wilhelm Widmark och Jesper Bengtsson är några av deltagarna.
– Grundidén med konceptet är att se biblioteken i samhället och samhället i biblioteken. Det passar väldigt bra på en plats som Almedalen, där man naturligt kan göra kopplingar till vidare samhällsfrågor, säger Thord Eriksson, chefredaktör på Biblioteksbladet.
Ett av samtalen kommer att handla om folkbibliotekens finansiering, där bland andra Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin kommer att delta. Ett annat gäller den så kallade anmälningsplikten som, om den införs, skulle innebära att offentliganställda ska bli skyldiga att anmäla personer som vistas utan papper i Sverige. Här deltar Alexander Christiansson (SD), Madelaine Jakobsson (C), Göran Arrius, ordförande i Saco och Maria Wennström, chef, Biblioteken på Gotland.
– Det här har väckt starka känslor på många håll, och inte minst bibliotekssektorn, där många menar att det här strider mot bibliotekslagen, säger Thord Eriksson.
Samtal om skolbiblioteken
Ytterligare ett ämne som kommer att avhandlas är regeringens satsning på skolbibliotek. I samtalet, som leds av Thord Eriksson, deltar bland andra David Lindberg, statssekreterare hos skolminister Lotta Edholm, och Lovisa Lanryd från näringslivets tankesmedja Timbro.
– Skollagen ändras nästa år, och tanken är att det ska finnas bemannade bibliotek på alla skolor. Men – det finns ett stort ”men” här: Bibliotekarierna räcker inte. Hur ska vi snabbutbilda människor för att bemanna de här biblioteken?
Brit Stakston, mediestrateg, och Jesper Bengtsson kommer tillsammans med Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen att tala om hur trenden att förbjuda böcker ska hejdas.
Samtalen äger rum på torsdagen den 27 juni på Almedalsbiblioteket och arrangeras av Biblioteksbladet, Svensk biblioteksförening och Biblioteken på Gotland.
Fakta Biblioteksarenan 2024
- 09.45: Hur mycket kan folkbiblioteken blöda? Med Kajsa Ravin, generaldirektör Kulturrådet och Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk, biblioteksförening
- 10.30: Så stärks försvaret av det fria ordet. Med Jesper Bengtsson, tidigare ordförande för Svenska Pen, Brit Stakston, mediestrateg och styrelseledamot Svensk biblioteksförening och Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening
- 11.30: Ett första steg mot ett angiverisamhälle? Med Maria Wennström, chef, Biblioteken på Gotland, Göran Arrius, ordförande, Saco, Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande (C), Nordmaling, Alexander Christiansson, riksdagsledamot (SD)
- 12.15: Stärka skolbibliotek – hur och till vilken nytta? Med David Lindberg, statssekreterare (L), utbildningsdepartementet, Lovisa Lanryd, välfärdsansvarig, Timbro, Madelaine Jakobsson, ordförande beredningen för utbildningsfrågor, SKR, Pamela Schultz Nybacka, programsamordnare bibliotekarieprogrammet, Högskolan Södertörn, Helene Öberg, ordförande, Svensk biblioteksförening.
- 13.15: Ett kulturarv går förlorat. Med Karin Grönvall, riksbibliotekarie, Kungliga biblioteket, Pelle Snickars, professor i digitala kulturer, Lunds universitet, Ewa Pihl Krabbe, riksdagsledamot (S), Marie-Louise Hänel Sandström, riksdagsledamot (M).
- 14.00: Bibliotekens roll i ett samhälle som rustar för kris. Med Linda Wagenius, Biblioteken på Gotland, Lisa Mobrand, Myndigheten för psykologiskt försvar och Helene Öberg, ordförande, Svensk biblioteksförening
- 14.45: Vetenskap för miljarder. Med Wilhelm Widmark, överbibliotekarie, Stockholms universitet, Pelle Snickars, professor i digitala kulturer, Lunds universitet, Pamela Schultz Nybacka, programsamordnare, Södertörns högskola, Silvia Ernhagen, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening
- 15.30: Ett samtal om bokstölder. Karin Grönvall, riksbibliotekarie, Susanne Thedéen, riksantikvarie, samt inslag med kammaråklagare Eva Wintzell.
Senaste nytt
Drygt två veckor med Trump och kulturkriget trappas upp
Med Trump som president ökar pressen mot USA:s bibliotek och deras personal. I Texas ligger flera lagförslag som kan kriminalisera bibliotekariers arbete. Hittills har de amerikanska kulturkrigen även nått oss, så frågan är när Sverige också drabbas av en upptrappning?
4 feb 2025 • 4 min
Replik: Vi måste börja med det mest akuta
Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”
3 feb 2025 • < 1 min
Svenska Pens nya fokus: bibliotek
Svenska Pen ökar sitt engagemang kring situationen på folk- och skolbiblioteken. Bland annat inrättas en projektledartjänst under våren.
30 jan 2025 • < 1 min
Replik: Förlagen bär ansvaret för kurslitteraturens kollaps
Det är beklagligt att Per Kornhall inte vill ställa förlagen mot väggen, skriver Lars Iselid i en replik i debatten om svensk kurslitteratur. ”E-boksavtalen är grundproblemet.”
30 jan 2025 • 2 min
Begränsat utlån av hbtqi-bok efter klagomål
När en elev lånade hem boken "Gender Queer" från skolbiblioteket blev föräldrarna så upprörda att de kontaktade skolan. Följden blev att boken bara får lånas ut till skolans högstadieelever.
29 jan 2025 • 3 min
Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat
Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.
28 jan 2025 • 2 min
Replik: Ansvaret ligger på oss alla
Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.
28 jan 2025 • 2 min
Kränkande material – en fråga för KB:s nya expertråd
Nybildade rådet för nationella minoriteter ska hjälpa KB att lyfta minoriteternas kulturarv. En brännande fråga handlar om hur det kränkande material som har samlats in genom historien och nu finns i samlingarna ska presenteras.
27 jan 2025 • 2 min
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm har personalen blivit filmad av besökare. Båda incidenterna har upplevts som obehagliga av personalen och därför anmälts. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
0 kommentarer