Halverat stöd till stärkta bibliotek
8 nov 2022 • 2 min
Regeringens anslag till stärkta bibliotek halveras 2023 jämfört med i år. Det framkom vid en pressträff med kulturminister Parisa Liljestrand på tisdagsförmiddagen.
I budgeten för 2023 lägger regeringen 75 miljoner kronor på stimulansbidraget för stärkta bibliotek, uppgav kulturminister Parisa Liljestrand (M) under en pressträff på tisdagsförmiddagen.
Biblioteksbladet fick möjlighet att intervjua kulturministern efter pressträffen och frågade då hur hon tänker kring anslaget (som enligt de otydliga skrivningarna i själva budgetpropositionen snarare ser ut att försvinna helt).
75 miljoner är ju egentligen en halvering mot i år då anslaget har uppgått till 150 miljoner?
– Det stämmer. I år ligger det två gånger pengarna och precis som jag nämnde under presskonferensen så är det här en budget som framför allt präglas av en extremt tuff ekonomisk tid. Att vi i den tiden ändå lyckas värna kulturbudgeten och lägga 75 miljoner till Stärkta bibliotek, det är jag glad för.
Även om det är mindre pengar än i år?
– Så är det.
Folkbiblioteken riskerar att drabbas av att kommunerna är tvungna att spara pengar. Hur kan regeringen hjälpa folkbiblioteken i det läget?
– Jag tänker att det är viktigt att komma ihåg att kulturbudgeten som jag har presenterat i dag, den är en del i en större budget för riket. I finansministerns budget ingår det riktade generella statsbidrag till kommuner och regioner, på sex miljarder kronor. Alltså en ökning med sex miljarder kronor. Det är naturligtvis också något som kommunerna och regionerna kommer att kunna använda i denna sektor.
1 kommentarer
Senaste nytt
Replik: Vi måste börja med det mest akuta
Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”
3 feb 2025 • < 1 min
Svenska Pens nya fokus: bibliotek
Svenska Pen ökar sitt engagemang kring situationen på folk- och skolbiblioteken. Bland annat inrättas en projektledartjänst under våren.
30 jan 2025 • < 1 min
Replik: Förlagen bär ansvaret för kurslitteraturens kollaps
Det är beklagligt att Per Kornhall inte vill ställa förlagen mot väggen, skriver Lars Iselid i en replik i debatten om svensk kurslitteratur. ”E-boksavtalen är grundproblemet.”
30 jan 2025 • 2 min
Begränsat utlån av hbtqi-bok efter klagomål
När en elev lånade hem boken "Gender Queer" från skolbiblioteket blev föräldrarna så upprörda att de kontaktade skolan. Följden blev att boken bara får lånas ut till skolans högstadieelever.
29 jan 2025 • 3 min
Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat
Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.
28 jan 2025 • 2 min
Replik: Ansvaret ligger på oss alla
Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.
28 jan 2025 • 2 min
Kränkande material – en fråga för KB:s nya expertråd
Nybildade rådet för nationella minoriteter ska hjälpa KB att lyfta minoriteternas kulturarv. En brännande fråga handlar om hur det kränkande material som har samlats in genom historien och nu finns i samlingarna ska presenteras.
27 jan 2025 • 2 min
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm har personalen blivit filmad av besökare. Båda incidenterna har upplevts som obehagliga av personalen och därför anmälts. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Det är med nedslagenhet och besvikelse jag ser hur man drar undan medel för biblioteken. Jag har arbetat 37 år som lärare och biblioteken har varit viktiga i min lärargärning för att uppnå de undervisningsmål jag har haft leva upp till. Det har oftast varit så att vi har som lärare fått hoppa in då och då för att hjälpa till när bibliotekspersonal saknats på grund av ekonomi. Bibliotekspersonal är en del av det begrepp som vi benämner som bibliotek. Läser nu som pensionär en distanskurs vid Lunds Universitet som heter ”Bibliotekens historia” och det är slående vilken grundmurad faktor just biblioteken har varit och är genom historien, för bildning, undervisning och forskning, ja för mänsklig kulturell utveckling över huvud taget. Att börja karva och skära i denna sektor är lika förödande som att börja karva och ta bort inom medicin och utbildning över huvud taget.