Allt billigare att köpa manipulation
5 nov 2024 • 2 min
Vem som helst kan påverka politisk opinion, visar Nato Stratcom i sin nya rapport, som Biblioteksbladet berättade om redan förra veckan. ”Ett hot mot plattformarnas integritet.”
Falska gillatummar och hjärtan går lätt att köpa för att påverka opinionen, enligt en ny rapport från Nato Stratcom.
Under ett par veckor i skiftet augusti-september genomförde Nato Stratcom i Riga sitt återkommande experiment där de sociala plattformarnas beredskap att upptäcka och rensa bort manipulerat engagemang kartläggs. Det handlar alltså om artificiella gillatummar, delningar som kan skapa en falsk bild av stark opinion.
Genom att identifiera de konton som är inblandade i sådan manipulation och spåra deras aktiviteter på andra håll, framträder en bild av manipulationens omfattning och vilken typ av frågor som berörs.
Biblioteksbladet besökte redan förra veckan Nato Stratcom och fick övergripande förhandsinformation om rapporten av institutets chefsforskare Gundars Bergmanis-Korāts – läs artikeln här.
Slutsatserna var bland annat att plattformarnas förmåga, trots kriget i Ukraina och andra omvärldshändelser som kan förmodas ha ökat viljan att manipulera opinionen, har förbättrats mindre än väntat.
– Vi förväntade oss att Rysslands krig skulle ha påverkat hur företagen bakom de sociala medieplattformarna arbetar, alltså hur de bemöter sådana här saker, sa Gundars Bergmanis-Korāts.
Tusentals falska gillatummar
Nu har rapporten offentliggjorts. Det är den femte sedan 2019 men den första efter att Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.
Nato Stratcom tillvägagångssätt var att köpa falskt engagemang för totalt 58 Euro. Utfallet av dessa pengar – motsvarande drygt 600 kronor – blev drygt 1150 ickeautentiska kommentarer, 11 725 gillatummar, 3150 delningar och drygt 8000 visningar på Facebook, Instagram, Youtube, Tiktok, X och den ryska plattformen VKontakte.
När det förra experimentet genomfördes kostade ungefär lika mycket genomslag tre gånger så mycket.
Kombinationen med svag förmåga, alternativt ovilja, att rensa falskt innehåll, leder Nato Stratcom till slutsatsen att plattformarnas integritet är satt på spel.
Skapar skenbar nätaktivitet
De konton som egentligen är automatiserade botar och vars engagemang går att köpa, har också kartlagts. Deras aktivitet visar vilka andra frågor och intressesfärer som olika krafter försöker manipulera. Nato Stratcoms utredare identifierade drygt 6600 konton och konstaterade ett starkt intresse att skapa skenbar nätaktivitet kring bland annat kryptovaluta, personliga bloggar och pornografi. En plattform som stack ut var X, där många konton av denna karaktär även hade politisk inriktning.
”De flesta som anlitar manipulationstjänster gör det av kommersiella syften, men användningen av botar för att förstärka politiskt innehåll är oroväckande. Det indikerar potentiell manipulation av val och politiska processer”, skriver Nato Stratcom i rapporten.
Mest politisk manipulation på plattformen X
Det största utbudet av försök till politisk manipulation återfanns på X. Där spred kommersiella konton bland annat budskap med proryskt innehåll. Ofta handlade det till exempel om återpostningar av innehåll från ryska ambassaden i Storbritannien och Putintrogna journalister. Flera botar spred även pro-kinesiskt innehåll med ifrågasättanden av USA:s relation till Taiwan. Där fanns naturligtvis också innehåll med koppling till presidentvalet i USA. Dett var något Nato Stratcoms chefsforskare också var inne på under intervjun med Biblioteksbladet där han sa sig vara övertygad om att det pågår försök att manipulera väljaropinionen.
– Och risken är förstås stor att de som har sociala medier som huvudsaklig källa för information påverkas.
Botarna – samlade i ”bot-farmar” – beskrivs som ett växande problem. Att kartlägga dem gör det möjligt att utveckla strategier för att skydda sig mot dem. ”Detta kommer att vara nödvändigt för att skydda demokratiska institutioner och allmänhetens förtroende”, skriver Nato Stratcom i rapporten.
Senaste nytt
Drygt två veckor med Trump och kulturkriget trappas upp
Med Trump som president ökar pressen mot USA:s bibliotek och deras personal. I Texas ligger flera lagförslag som kan kriminalisera bibliotekariers arbete. Hittills har de amerikanska kulturkrigen även nått oss, så frågan är när Sverige också drabbas av en upptrappning?
4 feb 2025 • 4 min
Replik: Vi måste börja med det mest akuta
Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”
3 feb 2025 • < 1 min
Svenska Pens nya fokus: bibliotek
Svenska Pen ökar sitt engagemang kring situationen på folk- och skolbiblioteken. Bland annat inrättas en projektledartjänst under våren.
30 jan 2025 • < 1 min
Replik: Förlagen bär ansvaret för kurslitteraturens kollaps
Det är beklagligt att Per Kornhall inte vill ställa förlagen mot väggen, skriver Lars Iselid i en replik i debatten om svensk kurslitteratur. ”E-boksavtalen är grundproblemet.”
30 jan 2025 • 2 min
Begränsat utlån av hbtqi-bok efter klagomål
När en elev lånade hem boken "Gender Queer" från skolbiblioteket blev föräldrarna så upprörda att de kontaktade skolan. Följden blev att boken bara får lånas ut till skolans högstadieelever.
29 jan 2025 • 3 min
Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat
Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.
28 jan 2025 • 2 min
Replik: Ansvaret ligger på oss alla
Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.
28 jan 2025 • 2 min
Kränkande material – en fråga för KB:s nya expertråd
Nybildade rådet för nationella minoriteter ska hjälpa KB att lyfta minoriteternas kulturarv. En brännande fråga handlar om hur det kränkande material som har samlats in genom historien och nu finns i samlingarna ska presenteras.
27 jan 2025 • 2 min
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm har personalen blivit filmad av besökare. Båda incidenterna har upplevts som obehagliga av personalen och därför anmälts. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
0 kommentarer