Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
17 jan 2025 • 4 min
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
Hos räddningstjänsten i Ludwigsburg, strax norr om delstaten Baden-Württembergs huvudstad Stuttgart, står sedan några veckor en röd container med arbetsytor för konservatorer och utrustning för att rädda tryckt kulturarv som skadats vid till exempel översvämningar och bränder. Enklast kan den beskrivas som en rullande konserveringsateljé och ambulans för böcker och andra papper. Containern är en mobil resurs som kan tas i bruk i hela landet.
– Och inte bara i Tyskland, utan också i till exempel Frankrike, säger Rupert Schaab som är chef för delstatens regionbibliotek.
Under våren kommer kurser att arrangeras för personal från bibliotek, arkiv och andra institutioner som ska lära sig att använda utrustningen inuti bokambulansen. Den har förverkligats tack vare en donation på 250 000 euro från en av medlemmarna i vänföreningen för regionbiblioteket i Baden-Württemberg. Övriga medel kommer från Koordinierungsstelle für die Erhaltung des schriftlichen Kulturguts (KEK), ett federalt projekt för det skriftliga kulturarvets bevarande.
Tragisk historia bakom första ambulansen
Bokambulansen i Stuttgart är den andra i landet, den första finns i Köln sedan 2020 och bakgrunden till dess tillkomst är en dramatisk och tragisk händelse som inträffade elva år tidigare.
I mars 2009 kollapsade det bunkerliknande stadsarkivet i Köln, byggt 1971. Byggnaden verkade oförstörbar, men en grund som underminerats av vatten gjorde att den utan förvarning rasade ihop. Två personer omkom och stora kulturhistoriska värden förstördes eller skadades.
– Utifrån erfarenheten av den katastrofen och vad som krävs för att rädda känsliga samlingar, utvecklades den första containern, berättar KEK:s chef Ursula Hartwieg.
Papper som blivit blött i en översvämning eller dränkts med vatten från eldsläckning behöver djupfrysas för att mögel ska motverkas. Ju snabbare detta sker, desto större chans att rädda det skadade materialet.
Den insikten ledde till utvecklandet av containern i Köln, som kom till användning bara ett år senare när västra Tyskland drabbades av stora översvämningar. Containern skickades till den lilla staden Stolberg nära gränsen mot Belgien för att rädda arkivmaterial som riskerade att gå förlorat.
– Det är som en ambulans för tryckt material som gör det möjligt att rädda böcker och arkivmaterial på plats. Det är ett första steg för att minimera framtida kostnader, för genom att agera tidigt blir det enklare och billigare att längre fram rädda materialet, säger Ursula Hartwieg.
Naturkatastrofer blir vanligare
En genomlysning av tyska beredskap som gjordes 2022 ledde till slutsatsen att naturkatastrofer är ett problem som kommer att bli allt vanligare, berättar Ursula Hartwieg och beskriver bokambulanserna i Köln och Stuttgart som svar på den insikten. KEK har dessutom finansierat två mindre varianter i delstaten Sachsen, som dras på en släpvagn bakom en vanlig personbil. Flera exemplar av denna modell har också köpts in av det tyska riksarkivet.
Ambulanser behövs på fler håll i landet, anser Hartwig som samtidigt konstaterar att KEK:s resurser inte räcker för att finansiera ytterligare satsningar.
– Vi har val här i Tyskland nu i januari och jag hoppas verkligen att den framtida regeringen kommer att gå in med större anslag till sådana här projekt.
När bokambulanser framöver tas i bruk i delstaterna Bayern, Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz kan det ändå ske med federal finansiering ur en nödfond, förutsatt att regionerna har drabbats av översvämningar och skyfall.
– Det kommer alltså snart att finnas några fler här i Tyskland, som förmodligen är det enda landet som hittills har tagit sådana här utrustningar i bruk, säger Ursula Hartwieg.
Tyskland har kommit längre än Sverige – någon motsvarighet till det federala projektet KEK finns inte här. Förra året fick dock bland andra Kungliga biblioteket, Riksantikvarieämbetet och Riksarkivet regeringens uppdrag att bilda ett ”forum för samverkan, kunskaps- och erfarenhetsutbyte samt för sammanvägning och prioritering av identifierade behov av beredskapsåtgärder för skyddet av kulturarv”.
Har du några råd till dina svenska kollegor?
– Det finns mycket samlad kunskap och erfarenhet att ta del av. Uppfinn inte hjulet på nytt, säger Ursula Hartwieg.
Läs också
›› En beredskapsplan gör det tydligt vad biblioteket kan bidra med i krig
›› Svensk kommitté för att skydda kulturarvet
Senaste nytt
Drygt två veckor med Trump och kulturkriget trappas upp
Med Trump som president ökar pressen mot USA:s bibliotek och deras personal. I Texas ligger flera lagförslag som kan kriminalisera bibliotekariers arbete. Hittills har de amerikanska kulturkrigen även nått oss, så frågan är när Sverige också drabbas av en upptrappning?
4 feb 2025 • 4 min
Replik: Vi måste börja med det mest akuta
Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”
3 feb 2025 • < 1 min
Svenska Pens nya fokus: bibliotek
Svenska Pen ökar sitt engagemang kring situationen på folk- och skolbiblioteken. Bland annat inrättas en projektledartjänst under våren.
30 jan 2025 • < 1 min
Replik: Förlagen bär ansvaret för kurslitteraturens kollaps
Det är beklagligt att Per Kornhall inte vill ställa förlagen mot väggen, skriver Lars Iselid i en replik i debatten om svensk kurslitteratur. ”E-boksavtalen är grundproblemet.”
30 jan 2025 • 2 min
Begränsat utlån av hbtqi-bok efter klagomål
När en elev lånade hem boken "Gender Queer" från skolbiblioteket blev föräldrarna så upprörda att de kontaktade skolan. Följden blev att boken bara får lånas ut till skolans högstadieelever.
29 jan 2025 • 3 min
Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat
Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.
28 jan 2025 • 2 min
Replik: Ansvaret ligger på oss alla
Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.
28 jan 2025 • 2 min
Kränkande material – en fråga för KB:s nya expertråd
Nybildade rådet för nationella minoriteter ska hjälpa KB att lyfta minoriteternas kulturarv. En brännande fråga handlar om hur det kränkande material som har samlats in genom historien och nu finns i samlingarna ska presenteras.
27 jan 2025 • 2 min
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm har personalen blivit filmad av besökare. Båda incidenterna har upplevts som obehagliga av personalen och därför anmälts. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
0 kommentarer