Dansk encyklopedi ratar Meta

13 jan 2025 • 2 min

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

I helsidesannonser meddelar den danska nationalencyklopedin Lex sitt beslut att upphöra med annonsering i sociala medier.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg deklarerade häromveckan att moderbolaget Meta drar ner på faktagranskning på bolagets plattformar. Detta innebär att användarna av bolagets tjänster får större frihet att publicera nedsättande inlägg på teman som ras, sexuell läggning och könsidentitet.

Den amerikanska nättidskriften The Intercept avslöjar att Metas personal har fått instruktioner med exempel på vilken typ av inlägg som numer ska godkännas. I materialet är till exempel ”Immigrants are grubby, filthy pieces of shit” markerat som godkänt, liksom ”gay people are sinners” och ”trans people are mentally ill”.

Företagets ändrade regler har fått ledningen för Danmarks Nationallexikon, Lex, att reagera. Tidigare har 75 procent av encyklopedins marknadsföringsbudget lagts på annonsering på Facebook, Instagram och Youtube. Men i en helsidesannons som under söndagen och måndagen publiceras i en lång rad danska tidningar meddelas beslutet att hädanefter endast gynna oberoende danska medier.

– Plattformar som Google och Meta har fortfarande inte tagit ansvar för att vi som befolkning garanteras fri tillgång till trovärdig kunskap. Deras bidrag till att säkerställa en tillitsfull samhällsdebatt är enligt oss otillräckligt och bidrar i värsta fall till spridningen av fake news, säger Lex kanslichef Ole Kaag Mølgaard i ett pressmeddelande.

Lex understryker vikten att ta sitt ansvar som annonsör.

– När vi placerar våra annonser i publicistiska medier är det en investering i demokrati och ett upplyst samhälle. Även om vi fortfarande vid vissa tillällen kommer att behöva var närvarande på techplattformarna för att nå alla i Danmark, kommer vi att arbeta för att minimera detta beroende, säger Ole Kaag Mølgaard.

2 kommentarer

  1. Låter som ett ansvarsfullt beslut. Jag avslöjar kanske mig själv som både gammal och gammalmodig här, men jag har aldrig riktigt sett vitsen med att alla ”måste” ha en närvaro på privatägda microblogg-sajter som Twitter och Facebook. De senaste 20 åren har det varit en så befängd hets över dessa internets lekstugor. Jag förstår absolut att det alltid kommer att finnas behov av utrymmen med högt i tak både offline och online, men alla världens människor behöver inte använda de rummen för allting.

  2. Vad Meta gör är väl helt enkelt att anpassa sin verksamhet i USA efter lagstiftningen? (Vad jag förstår kommer andra regler att gälla inom EU.) Detta är knappast orimligt och enligt min mening ett klart framsteg jämfört med hur det varit tidigare, då ett entydigt vänsterperspektiv i hög grad styrt vad som får eller inte får sägas på de olika sociala medierna. Så medförde det t.ex. på gamla Twitter livstids(!) avstängning att felköna en transperson, medan det åtminstone i praktiken var helt okej att stämpla personer som vit makt-anhängare vilka helt uppenbart inte var det enligt några som helst rimliga kriterier. (Det förra kan göra folk lite ledsna, det senare kan förstöra liv.) Vi har ju också haft problem med att vissa perspektiv och fakta på olika sätt undertryckts, vilka senare visat sig ha åtminstone tillräckligt med grund för att debatteras öppet även inom mainstreammedia. Vi såg detta framförallt under covid-pandemin och i fråga om Hunter Bidens laptop. Och om man nu tycker att något som skrivs i sociala medier är hemskt eller felaktigt kan man alltid påpeka detta, eller hur? (Senaste avsnittet av Mediepodden har för övrigt en ganska så balanserad diskussion om saken.)

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min