Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner

14 jan 2025 • 2 min

Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”

Vid sidan av de mänskliga förlusterna – i skrivande stund uppgår dödssiffran till 25 personer – orsakar bränderna i Los Angeles stora materiella skador. Los Angeles stadsbiblioteks filial i Pacific Palisades har brunnit ner, medan biblioteket i Malibu har kunnat räddas men är skadat av vatten från brandsläckning.

Los Angeles stadsbiblioteks filial i Pacific Palisades har förstörts i branden. Foto: Jengod, CC BY-SA 3.0
Biblioteket i Malibu har skadats av släckvatten. Foto: Jengod, CC BY-SA 3.0

Det verkställande utskottet för den amerikanska biblioteksföreningen Ala konstaterar i ett uttalande att flera andra bibliotek, offentliga såväl som privata, ligger i de berörda områdena. De materiella skadorna kan alltså visa sig vara större än hittills rapporterat.

ALA pekar samtidigt på bibliotekens starka engagemang för de områden där de är verksamma. Den federala krismyndigheten Fema använder till exempel sju bibliotek i området för informationsspridning och medborgarkontor där drabbade Los Angeles-bor kan ansöka om katastrofstöd.

”Bibliotek är viktiga samhällsinstitutioner som erbjuder en tillflyktsort, distribuerar nödvändiga resurser och kopplar människor till den information de behöver för att hantera kriser”, skriver Ala i uttalandet.

Tre uppmaningar riktas till Alas medlemmar:

Stötta biblioteken i Los Angeles genom att donera pengar till organisationens krisfond för drabbade bibliotek.

Ställ upp frivilligt i ditt lokala bibliotek för att hjälpa människor i nöd.

Argumentera för en politik som innebär att bibliotek tilldelas medel så att de kan utföra sitt arbete under och efter katastrofer.

”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft. Bibliotek är stöttepelare i tider av nöd”, skriver Ala. ”Låt oss arbeta enat i vårt engagemang för att säkerställa att våra bibliotek, skolor, universitet och museer förblir starka och tillgängliga för alla.”

Läs också

›› Beredskapsplaner hjälper bibliotek att förbereda sig för kris och krig

›› Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min