KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig

22 jan 2025 • < 1 min

Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.

– Vi visste förutsättningarna när vi gick in med budgetunderlaget. Inflationen var hög och man höll igen samtidigt som det satsades mycket på polis och försvar. De förutsättningarna kände vi till. Så det var ingen överraskning att vi inte fick det vi önskade, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

I Kungliga bibliotekets budgetunderlag för 2025–2027 äskades särskilda resurser för ökad beredskap. Totalt 46 miljoner kronor över tre år bedömde sig nationalbiblioteket behöva för beredskapsarbete, som en del av totalförsvaret. Bland annat för att etablera en ”ändamålsenlig krigsorganisation”, men även för att säkerställa fortsatt insamling och bevarande av kulturarvet.

Det blev inga extrapengar till förberedelser för krig. Men det innebär inte någon omedelbar risk, konstaterar Karin Grönvall.

– Det här handlar om ett långsiktigt tänk och då får vi göra det med interna omprioriteringar och möjligen med andra externa medel.

Ett projekt för att etablera en ändamålsenlig krigsorganisation pågår och en rapport om vad som behöver göras ska presenteras i maj.

Mycket arbete handlar också om kontinuerlig digitisering av kulturarvet, något som blir mer brådskande om säkerhetshotet ökar.

– Det är något vi ändå vill göra. Men ett osäkrare läge i omvärlden gör att vi vill öka takten.

Under en krigssituation är det också mycket viktigt att KB:s insamling av tryckta och digitala medier fortsätter löpande, poängterar Karin Grönvall.

– Det är en viktig del, att vi kan fortsätta samla in så att vi inte får luckor. Det är viktigt med tillgången till information och att man kan verifiera nyheter så att de inte förvanskas. Vi tittar på hur det ska kunna fungera även under krig.

Fakta Äskande från KB

  • Kungliga bibliotekets äskanden för beredskap består av olika delar:
  • Särskilda resurser för ökad beredskap.
  • Särskilda resurser för ökad digitisering och förstärkt nationell forskningsinfrastruktur.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min