Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
10 dec 2020 • 2 min
Personalen på biblioteket planerar för nya arbetssätt inför stadsflytten. I centrum står barn och unga.
Arkitektens skiss över hur nya kulturhuset i Kiruna ska se ut vintertid.
Stora delar av Kiruna ska flytta på grund av att gruvan underminerar marken som staden står på. Till en början var det tänkt att biblioteket skulle flytta redan till våren, men flytten har skjutits fram till hösten 2022. Då ska affärerna i centrum flytta, alla samtidigt, för att ingen ska bli ensam först på nya platsen och ingen sist kvar ensam i det gamla centrumet.
– Det känns spännande och det blir jättejättefint, säger bibliotekschef Carina Bergsten om det nya bygget som snart är färdigt.
Biblioteket ska inrymmas i ett kulturhus i det nya centrum som håller på att byggas upp.
– I dag har vi ett ganska utspritt centrum i Kiruna. Den nya staden kommer att ha en ganska liten centrumkärna, mer koncentrerat, med bostäder, skola och simhall. Kulturhuset, som ska stå intill stadshuset, kommer att bli lite som hjärtat.
Även om det är en tid kvar till själva flytten har personalen börjat fundera på nya arbetssätt. Klart är att digitaliseringen kommer att ta mer plats i nya biblioteket som kommer att rymmas på ett enda plan. Mer fokus ska också riktas mot unga.
– Barn och ungdomar kommer att vara en större del av det nya biblioteket, säger Carina Bergsten.
Redan i själva flyttprocessen har barn och unga fått en större plats. Med hjälp av medel från Stärkta bibliotek har barnbibliotekarierna Sanna Barsk och Malene Jensen tagit reda på vad barn och unga önskade sig av det nya biblioteket. Det visade sig att flera barn förknippar läsning med att mysa och utifrån detta föreslår de bland annat läskojor som barnen kan klättra upp i.
De två barnbibliotekarierna uppmärksammades i höstas av Svensk biblioteksförening då de tilldelades barnrättsutmärkelsen Elefanten för sitt arbete med barns inflytande över nya biblioteket.
Kulturhuset ska enligt planen stå helt klart i början av nästa år. Viss verksamhet kommer att hållas där, även om själva inflyttningen inte sker förrän om ett och ett halvt år. Förutsatt att pandemin ger med sig planeras för både konferenser och andra arrangemang.
Dark Romance är populärt bland ungdomar – men något vi borde prata om, skriver Magnus Johansson som undrar över biblioteksvärldens tystnad om genren. Beror det på glädje över att unga faktiskt läser och att deras läsval därför inte ifrågasätts?
25 apr 2025 • 3 min
Känslan av maktlöshet får inte ta över när frilansjournalisten Joakim Medin riskerar tolv år i turkiskt fängelse. Det finns sätt att försöka hjälpa honom, och biblioteken har en roll att spela.
25 apr 2025 • < 1 min
Många friskolor hör av sig och är stressade över lagen om bemannade skolbibliotek. Men det tjänar inget till att beklaga sig, enligt Andreas Mörck, på Almega utbildning. "Vårt uppdrag nu är att genomföra det."
24 apr 2025 • 3 min
Våra värderingar och åsikter får oss att sprida desinformation – och därför borde vi sluta använda sociala medier. ”Eller åtminstone använda dem på ett helt annat sätt”, säger forskaren Dannagal Young.
23 apr 2025 • 5 min
Med nya lagen om skolbibliotek beräknas åtminstone en bra bit över tusen nya bibliotekarier behövas på landets skolor. Men bara drygt ett fyrtiotal platsannonser ligger ute, några på så lite som tio procent. ”Inte seriöst.”
22 apr 2025 • 3 min
Nytt i kongressbiblioteket i Washington: Elton John, Broadway-musikalen Hamilton, Mary J. Blige, Amy Winehouse och soundtracket till Minecraft-spelet.
22 apr 2025 • < 1 min
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer