Mer pengar till Mik

30 sep 2019 • < 1 min

För att spridningen av näthat och propaganda inte ska hota demokratin får Statens medieråd extra pengar för att jobba vidare med medie- och informationskunnighet.

I en tid där näthat, desinformation och propaganda sprids snabbare än någonsin tidigare är det viktigt att kunna värdera innehåll och information. För att demokratin ska vara robust behöver medie- och informationskunnigheten (Mik) i samhället öka, slår regeringen fast.

Förra hösten fick Statens medieråd uppdraget att samordna insatserna som pågår för en ökad medie- och informationskunnighet. Nu skjuter regeringen till mer pengar till det arbetet.

– Att ha de verktyg som krävs för att hålla sig informerad är i grunden en viktig demokratifråga, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) i ett pressmeddelande.

– I vår tid när information alltid finns ett knapptryck bort är det stora problemet många gånger inte att hitta information, utan att sålla och värdera den. Där spelar arbetet med Mik en otroligt viktig roll.

När informationen finns ett knapptryck bort är det viktigt att kunna värdera den för att kunna avgöra vad som är sant och falskt. Därför satsar regeringen nya pengar på arbetet med Mik.

I år skjuts 2 miljoner kronor till det arbete som Statens medieråd påbörjade förra året och ytterligare 2 miljoner kronor nästa år. Pengarna ska gå till att skapa ett nätverk för olika aktörer som arbetar med frågorna om Mik samt att bygga upp en plattform för kunskap och information om frågorna. Statens medieråd får också i uppdrag att kartlägga utvecklingen på Mik-området.

Arbetet ska redovisas för regeringen senast i november nästa år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min