Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
20 jan 2025 • 2 min
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
Ungas delaktighet är en viktig komponent i flera projekt som har fått stöd från Kulturrådet att arbeta med läsfrämjande för unga i socioekonomiskt utsatta områden, berättar Ann Catrine Eriksson.
Totalt 150 projekt i 121 kommuner får dela på 44 miljoner kronor i regeringens satsning på läsfrämjande. De riktar sig till olika målgrupper, men 59 av projekten har särskilt fokus på ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
I morgon, tisdag, träffas företrädare för åtta av projekten med inriktning på unga för första gången. De ska följas närmare från Kulturrådets sida och ingår i det som Kulturrådet kallar Mer läsning unga.
– Åtta projekt har valts ut som särskilt intressanta att följa närmare, säger Ann Catrine Eriksson, handläggare för läsfrämjande på Kulturrådet och projektledare för Mer läsning unga.
Bildar nytt kunskapsunderlag
– Det är för att vi ska kunna ta del av deras erfarenheter för att kunna sprida vidare. På så sätt får vi ett större kunskapsunderlag för hur man kan arbeta läsfrämjande med olika metoder.
Alla projekt riktar sig till unga mellan 13 och 25 år som bor i socioekonomiskt utsatta områden. Bland de åtta projekten finns Speaker’s Corner i Malmö, som drivs av Dawit Isaak-biblioteket.
– Det är ett intressant projekt som sticker ut lite. De ska jobba med det fokus de har på biblioteket; förbjuden litteratur och yttrandefrihet. Det är läsfrämjande utifrån ett yttrandefrihetsperspektiv.
Delaktighet viktig komponent
I gruppen finns också satsning på läsning bland flickor i Kronogården i Trollhättan, Läsvisare i Uppsala och ett ambassadörsprogram för läsning i Nyköping. Delaktighet bland unga är en viktig komponent i flera av projekten.
Tanken med träffarna för de åtta utvalda projekten är också att skapa ett nätverk där deltagarna kan stötta varandra och dra nytta av varandras erfarenheter. På sikt ska det ge en kunskap om metoder och arbetssätt att jobba läsfrämjande med unga vuxna.
– Vi har haft Bokstart där vi följde ett antal projekt för hur man kan jobba läsfrämjande med familjer och med fokus på barn från noll till tre år. Nu vill vi hitta sätt att jobba kopplat till unga som är lite äldre. Det är ett behov vi har identifierat, att hitta metoder som är hållbara i längden och för hur man fortsätter med läsning hela livet, säger Ann Catrine Eriksson.
Även Bokstart startades som ett pilotprojekt och Kulturrådet följde ett antal kommuner på liknande sätt som nu i satsningen Mer läsning unga. Som modell firar Bokstart tio år i år.
När satsningen på Stärkta bibliotek löpte ut ersatte Tidö-regeringen det med ett nytt stöd riktat till läsfrämjande. Under 2024-2026 har regeringen avsatt cirka 40 miljoner kronor per år för insatser på folkbibliotekens läsfrämjande arbete. Stödet till Bokstart finns fortsatt kvar.
Läs också
›› Kommentar om budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
›› Kulturministern: ”Folkbiblioteken kommunernas ansvar”
Fakta Mer läsning Unga – 8 projekt
- Läs Malmö – Lindängen
- The Dawit Isaak Speaker’s Corner I Malmö
- Läsfrämjandeprojekt med flickor I åldern 13-25 år, Kronogården i Trollhättan
- Läsvisare i Uppsala
- Läsledarna – Nyköpings dubbla ambassadörsprogram
- Ung Läskraft Kungsmarken i Karlskrona
- Söderhamns unga läser
- Fokus Ung Farsta
Senaste nytt
Drygt två veckor med Trump och kulturkriget trappas upp
Med Trump som president ökar pressen mot USA:s bibliotek och deras personal. I Texas ligger flera lagförslag som kan kriminalisera bibliotekariers arbete. Hittills har de amerikanska kulturkrigen även nått oss, så frågan är när Sverige också drabbas av en upptrappning?
4 feb 2025 • 4 min
Replik: Vi måste börja med det mest akuta
Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”
3 feb 2025 • < 1 min
Svenska Pens nya fokus: bibliotek
Svenska Pen ökar sitt engagemang kring situationen på folk- och skolbiblioteken. Bland annat inrättas en projektledartjänst under våren.
30 jan 2025 • < 1 min
Replik: Förlagen bär ansvaret för kurslitteraturens kollaps
Det är beklagligt att Per Kornhall inte vill ställa förlagen mot väggen, skriver Lars Iselid i en replik i debatten om svensk kurslitteratur. ”E-boksavtalen är grundproblemet.”
30 jan 2025 • 2 min
Begränsat utlån av hbtqi-bok efter klagomål
När en elev lånade hem boken "Gender Queer" från skolbiblioteket blev föräldrarna så upprörda att de kontaktade skolan. Följden blev att boken bara får lånas ut till skolans högstadieelever.
29 jan 2025 • 3 min
Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat
Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.
28 jan 2025 • 2 min
Replik: Ansvaret ligger på oss alla
Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.
28 jan 2025 • 2 min
Kränkande material – en fråga för KB:s nya expertråd
Nybildade rådet för nationella minoriteter ska hjälpa KB att lyfta minoriteternas kulturarv. En brännande fråga handlar om hur det kränkande material som har samlats in genom historien och nu finns i samlingarna ska presenteras.
27 jan 2025 • 2 min
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm har personalen blivit filmad av besökare. Båda incidenterna har upplevts som obehagliga av personalen och därför anmälts. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
0 kommentarer