Nytt råd ska rädda kulturarvet

1 mar 2024 • < 1 min

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

Riksbibliotekarie Karin Grönvall välkomnar regeringens besked och säger i ett pressmeddelande att frågan om hur kulturarvet ska bevaras står högt på Kungliga bibliotekets agenda.

– Möjligheten att, såväl nu som i framtiden, ta del av både historiska och nutida oförvanskade källor är en demokratisk rättighet. Den är mer angelägen än någonsin att värna, säger hon.

– I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.

Rådet består av cheferna för KB, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, länsstyrelserna och Statens fastighetsverk. Även museer och Svenska kyrkan ska erbjudas plats i rådet.

Rådet ska identifiera behoven av beredskapsåtgärder för att skydda kulturarvet. Syftet är att få en effektiv beredskapsplanering för att skydda samlingar och kulturhistoriskt värdefulla fastigheter och miljöer.

Karin Grönvall betonar vikten av att även skydda det digitala kulturarvet, inte minst med tanke på hotet från cyberattacker som har ökat. KB samlar in stora mängder digitalt material och digitaliserar också de fysiska samlingarna för att öka tillgängligheten.

Arbetet ska pågå i tre år och vid två tillfällen, den 1 mars 2025 och samma dag 2026, ska Riksantivarieämbetet, som är sammankallande, lämna en redogörelse för de behov som rådet bedömer finns för att skydda kulturarvet. En slutredovisning med en bedömning av fortsatta behov ska lämnas till kulturdepartementet senast den 18 december 2026.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min