Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

28 maj 2024 • 2 min

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

Hela samtalet finns att se här.

Det är fackförbunden Dik, Akademikerförbundet SSR, IMER-förbundet, Läkare i Världen och Saco som tillsammans med riksdagspolitiker från MP, L och C arrangerar ett panelsamtal i riksdagens andrakammare om vad en lag om utökad informationsplikt, även kallad anmälningsplikt eller angiverilag, skulle innebära.

– Vi som arrangerar är alla eniga om en sak: Vi är emot hela förslaget och vill inte att det ska genomföras på grund av att det kommer leda till allvarliga konsekvenser – för samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter. En lag om anmälningsplikt öppnar upp för ett angiverisamhälle, säger Monica Engström, socialrättsjurist vid Akademikerförbundet SSR.

– När man inte blir inbjuden att delta i utredningen och inte påverka i remissvaren blir det ännu viktigare att påverka nu. Påverka politiker och allmänheten så att vi blir fler som visar på motstånd. För vi är många som är emot en anmälningsplikt.

Förmiddagen inleds med ett panelsamtal med fackförbunden och följs av en internationell utblick där bland andra Michael Zwart från Amsterdams polismyndighet ger sitt perspektiv. Förmiddagen avslutas med ett panelsamtal mellan politiker: Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok, Miljöpartiets språkrör Amanda Lind och riksdagsledamöterna Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

Regeringen låter utreda förslaget att offentligt anställda inom välfärden ska rapportera om de möter papperslösa till polis eller Migrationsverket. Detta trots omfattande kritik från välfärdens medarbetare och arbetsgivare.

En pågående utredning ser nu över om kommuner, regioner och statliga myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Utredaren ska också se över vilka konsekvenser det kan få om man inte följer anmälningsplikten. Ett förslag kommer att lämnas över till regeringen den 30 september.

– Under seminariet kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till myndigheter. Syftet är att påverka beslutsfattare och visa på det massiva motståndet som finns mot ett sådant här lagförslag. Ytterst vill vi få politiker att inte genomföra förslaget – att det ska kosta mer än vad det smakar.

LÄS OCKSÅ ›› Thord Eriksson: ”Ett sätt att splittra samhället på djupet”

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna på universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min