Satsning på uppsökande gav ”biblioteksfeber”

11 feb 2025 • 4 min

Efter ett år med minskade öppettider och mer uppsökande verksamhet har stadsdelsbiblioteken i Västerås nått ut till flera hundra procent fler invånare.

Har Västerås drabbats av biblioteksfeber? Det var i alla fall vad som konstaterades när 2024 års satsning på uppsökande verksamhet presenterades för politikerna i nämnden.

– Jag kan inte nog säga hur stolta vi är över det här och över vår fantastiskt kompetenta personal som har drivit det här, säger Agnes Kotka, avdelningschef på Västerås stadsbibliotek.

För drygt ett år sedan fick biblioteksfilialerna i Bäckby, Råby, Skiljebo och Viksäng ett nytt uppdrag av politikerna. De skulle satsa mer på uppsökande verksamhet och se över öppettiderna samt införa målgruppsanpassade öppettider. Bibliotekspersonalen var inne på samma linje. De kunde inte se den ökning av besök och utlån som de önskade och vissa målgrupper kom aldrig till biblioteket.

Agnes Kotka, avdelningschef på Västerås stadsbibliotek. Foto: Lina Nääs.

– Vi var överens om att hitta nya sätt att nå ut till invånarna. Vi kan inte bara stå stilla på biblioteket och hålla öppet, säger Agnes Kotka.

Sagt och gjort. Öppettiderna sågs över och minskades något för att göra det möjligt för personalen att ge sig ut på uppsökande verksamhet. Samtidigt infördes särskilda öppettider för utvalda målgrupper, exempelvis för förskolor och daglig verksamhet. Varje arbetslag stod själv för en stor del av planeringen av vilka verksamheter som valdes ut och hur öppettiderna justerades.

Efter planeringsskedet var det skarpt läge. Personalen gav sig ut på högläsning på bussar, förskolor, fritids och till och med vid simbassängen som har öppet på sommaren. De deltog i föräldramöten och på daglig verksamhet samtidigt som mycket programverksamhet hölls parallellt på biblioteket.

Bibliotekarie Jenny Shihumi med en väska med böcker till högläsning vid poolen, ett sätt att nå nya målgrupper i Västerås. Foto: Tove Westerberg

Inga klagomål trots minskade öppettider

Och trots att öppettiderna på biblioteken faktiskt minskade har det inte kommit några klagomål. Tvärtom verkar det som att invånarna upplever att biblioteket är mer tillgängligt.

– Det var roligt, på ett bibliotek kommenterade besökarna att det var bra att de hade ökat öppettiderna, trots att de i själva verket hade minskat, berättar Agnes Kotka.

Och resultaten har varit över förväntan. Antalet besökare ökade med cirka 11 000. För de två biblioteken i socioekonomiskt utsatta områden ökade antalet barn som besökte biblioteket med 97 respektive 111 procent.

– Det är fantastiska siffror för oss, säger Agnes Kotka.

Och räknar man in de västeråsare som kom i kontakt med biblioteket i den uppsökande verksamheten var ökningen ännu större. Då låg ökningen i de socioekonomiskt utsatta områdena på 431 procent och i de två områden som inte räknas som utsatta på 312 procent.

Det var alltså dessa siffror som fick politikerna att tala om biblioteksfeber. Och nämnden önskade att det arbete som till en början gjordes på prov ska fortsätta.

Bokcykeln användes i det uppsökande arbetet. Här är Maria Hallberg, bibliotekarie, på väg till besök på en förskola. Foto: Pernilla Rosén

Genomfördes utan extra resurser

Det nya arbetssättet har inte kostat något extra, biblioteket har samma resurser som tidigare.

– Vi har bara lagt om allting och planerat om hur vi tänker kring vår verksamhet och kring vad ett bibliotek kan vara.

En nyckel för att arbetet ska lyckas, berättar Agnes Kotka, har varit kombinationen utrymme att kunna jobba uppsökande i sin stadsdel med fortsatt generösa öppettider på biblioteket, även om de har minskat något. Och då är det viktigt att fundera igenom vilka timmar det handlar om.

– Vilka timmar vi har öppet spelar roll. Det tillsammans med att ha målgruppsanpassat öppet för specifika grupper som vi har bjudit in, har fungerat. Det är också en del i att vi har fått fler besökare.

Det är utan tvivel ett arbetssätt hon skulle rekommendera på fler håll. Men visst har det också ställt krav på personalen.

– Det kräver en enorm insats från deras sida och det har inte varit helt smärtfritt. De har verkligen kämpat på och gett mycket av sig själva, och jobbat en hel del i ovisshet i början. Vi visste inte om det skulle fungera, men det gäller att hålla i och hålla ut och lita på sin profession och sin kompetens.

Kommer ökningen av besökare då att fortsätta uppåt?

– Ja, det kan förstås öka ännu mer. Men nu är det så pass många som kommer att vi behöver fundera över om vi bör ha biljetter till våra program, inte för att det ska kosta utan för att strukturera upp det så att det blir hållbart både för personalen och besökarna.

Och Agnes Kotka kan bara hålla med politikernas beskrivning om biblioteksfeber i Västerås.

– Det är lite den upplevelsen vi har haft.

Läs också ›› Här satsas det på biblioteken

Fakta Resultaten från Västerås

  • Totalt 11 198 fler besökare till stadsdelsbiblioteken.
  • Totalt 3 554 besökare / deltagare i uppsökande aktiviteter, en ökning på 431 procent i utsatta områden och 312 procent i icke-utsatta områden.
  • 6 procent ökade utlån för barn
  • 4 procent ökade utlån för vuxna.
  • En ökning av barn som besöker biblioteken i utsatta områden med 97 procent i Bäckby respektive 111 procent i Råby.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Debatt

Replik: Iselid är sen på bollen

Samtal om förhandlingar om e-böcker pågår redan, skriver Stefan Persson från Läromedelsföretagen i ett svar i debatten om svensk kurslitteratur. Han konstaterar att Lars Iselids alternativ ”låter mer som en from förhoppning än en realistisk lösning.”

6 feb 2025 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste börja med det mest akuta

Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

3 feb 2025 • < 1 min

Nyheter

Hbtqi i skottlinjen – men färre fall än befarat

Arton händelser har anmälts till brevlådan för påverkansförsök. Färre än befarat, konstaterar Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen. Oftast handlar det om regnbågsflaggor och hbtqi-tema, men även anklagelser om häxkonst.

28 jan 2025 • 2 min

Debatt

Replik: Ansvaret ligger på oss alla

Upphovsrätten och ersättning är förutsättningar för att svensk kurslitteratur ska skrivas. Då är open acess inte en lösning, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i en replik till Lars Iselid.

28 jan 2025 • 2 min