Skolbibliotekarie och KB prisas av Internetstiftelsen
15 mar 2021 • 2 min
Monika Staub Halling, skolbibliotekarie på Backaskolan i Lund, är tillsammans med Kungliga biblioteket (KB) och Digiteket årets mottagare av priset ”Det gyllene förstoringsglaset”.

Monika Staub Halling jobbar som skolbibliotekarie på Backaskolan i Lund.
– Jag blev väldigt förvånad. Det är extra roligt att någon hade gjort sig mödan att skicka in en nominering och bedömt saker jag gjort utan att jag visste om det. Det känns väldigt hedrande att få priset, säger Monika Staub Halling.
Internetstiftelsen och Källkritikbyrån delar ut Det gyllene förstoringsglaset till personer eller organisationer som uppmärksammar källkritik och kritiskt tänkande på nätet. Två kategorier uppmärksammas: allmänhet och skola.
I den senare kategorin prisas alltså Monika Staub Halling som arbetar på lågstadieskolan Backaskolan i Lund där biblioteket som ligger mitt i skolan kallas Gulddraken. Enligt juryn gör hon de yngsta eleverna till källgranskare samtidigt som hon sprider kunskap till kollegor.
Hon träffar alla elever regelbundet och vet vad alla heter. Hon kan alla arbetslag och jobbar integrerat med övrig undervisning. Varje elev har bibliotekslektion varannan vecka som består av mik, källkritik och läsfrämjande.
Skolans pris 2021 Juryns motivering
Monika Staub Halling är en skolbibliotekarie som ständigt arbetar för att förmedla vikten av ett källkritiskt förhållningssätt. I sin skolvardag gör hon de yngsta eleverna till källgranskare, samtidigt som hon inspirerar och sprider kunskap till kollegor genom sitt utåtriktade arbete som författare och föreläsare.Det som många skolbibliotekarier vittnar om att de saknar, det har Monika Staub Halling.
– Här på skolan fanns det tidigt en rektor som har signalerade att vi ska ha pedagogiskt biblioteksarbete. Alla här förväntar sig bibliotekslektioner, det är en totalt etablerad plattform, berättar hon.
Monika Staub Halling betonar att det är viktigt att omfattningen är rimlig för att kunna göra ett bra jobb. Hennes tjänst är på 90 procent och på skolan går 380 elever.
– Jag har mandat på skolan, kan ta initiativ och är med i olika utvecklingsgrupper. Jag har en position där det är erkänt att jag har något att tillföra. Tyvärr ser nog inte alla rektorer skolbibliotekariens roll på det sättet.
Hon sökte sig till Lund för åtta år sedan för att det var en erkänt bra skolbibliotekskommun. Men det har försämrats sedan dess, tycker hon.
–Skolbiblioteken organiseras i samverkan med flera förvaltningar, men de strukturerna har blivit försvagade. Vi skolbibliotekarier vill kämpa för att få tillbaka kommunen på rätt köl.
Allmänhetens pris Juryns motivering
Genom att öppna sitt tidningsarkiv och ta fram Digiteket har Kungliga biblioteket spridit kunskap och bidragit till allmänhetens fria åsiktsbildning. När allt stängde ned våren 2020 stod KB, genom att tillfälligt slå upp sitt digitala tidningsarkiv, för ett sällsynt inslag av uppöppnande. En kort stund sken solen in över vårt gemensamma kulturarv, en unik informationsskatt för den som söker källor. Biblioteken har varit mångas trygga hamn i oroliga tider. Med Digiteket har KB i samverkan med bibliotekssverige skapat en lärplattform för att bättre kunna besvara besökarnas frågor om det digitala. Digiteket är också en plats där den som vill kan lära sig mer om källkritik i en digital tid.KB och Digiteket prisas i kategorin allmänhet. KB prisas för att det digitala tidningsarkivet öppnades för allmänheten i början av pandemin och för att ha skapat Digiteket. Den webbaserade lärresursen gör att bibliotekspersonal och andra kan förbättra sina digitala kunskaper.
Ett hederspris delas också ut och i år går det till föreningen Seniornet. Föreningen bryter isoleringen i pandemin för äldre genom att lära seniorer att använda internet, skriver juryn i sin motivering.
Hederspriset Juryns motivering
Pandemin har tvingat in många äldre i en lång och påfrestande karantän. Seniornet bryter den isoleringen och tillsammans har föreningens medlemmar lärt sig hur man tryggt kan använda mobilen, datorn och nätet. Det är lätt att gå på bedrägerier när man inte vet hur saker fungerar, och det är också lätt att kasta in handduken när tekniken verkar för svår. Men SeniorNet visar att det går. Föreningen har metodiskt och enträget arbetat fram en trygg gemenskap där Sveriges seniorer kan lära av varandra.1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
Grattis till bägge! Källkritik är SÅ viktigt! 🌷🌺🌸